"Umjesto izgovaranja riječi, i mi moramo naučiti uzdisati zajedno s Duhom Svetim"

"Umjesto izgovaranja riječi, i mi moramo naučiti uzdisati zajedno s Duhom Svetim"

Misu bdjenja uoči svetkovine Pedesetnice u crkvi Svetog Spasitelja u Jeruzalemu predslavio je kustod Svete Zemlje, fra Francesco Patton, OFM. Prijevod propovijedi koju je izrekao donosimo u cijelosti.

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
19.05.2024 06:30

1. Predrage sestre, predraga braćo,

Gospodin vam dao mir!

Sveti Pavao nas je u Poslanici Rimljanima podsjetio da “Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sâm Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima.” (Rim 8,26).
Priznajem da u ovom vremenu osjećam posebnu potrebu za ovom pomoći i ovim zagovorom Duha, jer nikada u svom životu, nikada više nego u ovim godinama, a posebno u ovim posljednjim mjesecima, nisam imao dojam da sam uzalud molio, i pitao sam je li moja molitva u skladu s Duhom ili nije. I čini mi se, kao što nam je rekao sveti Pavao, da u određenim situacijama, umjesto izgovaranja riječi, i mi moramo naučiti uzdisati zajedno s Duhom Svetim.
Riječ Božja koju smo čuli pomaže mi da se usredotočim na razlog ovih uzdisaja, posebno u sadašnjosti i u situaciji koju doživljavamo.

2. Moramo uzdisati jer smo dio podijeljenog čovječanstva, čovječanstva koje je zbog želje da zamijeni Boga ili zbog vjerovanja samo u vlastita ljudska sredstva izgubilo sposobnost dijaloga, pomirenja razlika u zajedničkom jeziku ljubavi, ljudskog bratstva, priznavanja dostojanstva drugih.
Moramo uzdisati zbog onoga što se događa u Gazi, moramo uzdisati zbog onoga što se događa u Siriji, moramo uzdisati zbog onoga što se događa u Ukrajini. Zasigurno. Ali, ponekad moramo i uzdisati nad onim što se događa u našoj obitelji ili zajednici. Uzdisati jer smo podijeljeni, jer nam je teško razgovarati, uzdisati jer nismo sposobni prihvatiti jedni druge onakvima kakvi jesmo.

3. Prorok Ezekiel kaže da moramo također uzdisati nad posljedicom svega ovoga, a to je smrt. U svom viđenju Ezekiel vidi čitavu dolinu punu kostiju osušenih suncem i vjetrom. Danas su bezbrojne doline pune kostiju i leševa. U Africi 31 državu razdiru oružani sukobi i postoji 295 paravojski različitih vrsta koje se međusobno bore; u Aziji sukob utječe na 16 država i uključene su 202 paravojske; u Europi je 9 država u ratu, a 93 armije se međusobno bore; na Bliskom istoku (tj. gdje smo mi) 7 država u ratu i 267 paravojski koje se bore; u Americi 7 država ima sukobe koji još nisu riješeni i postoji 39 aktivnih oružanih skupina.
Trenutačno je ukupno 70 država koje su uključene u neku vrstu rata, a paravojski je 896, a doline pune kostiju i leševa nemoguće je prebrojiti.
I Duh uzdiše, a i mi uzdišemo kad postanemo svjesni takve strahote. Duh uzdiše zbog svakog nedostatka poštovanja prema ljudskoj osobi stvorenoj na sliku i priliku Božju, koja ima pravo živjeti dostojanstveno od začeća do prirodne smrti.

4. Razmotrio sam samo dva razloga zašto bismo trebali uzdisati s Duhom u ovom našem svijetu i u ovom trenutku povijesti. Čitanja bi također mogla ponuditi druge ideje koje prepuštam vašem osobnom razmišljanju. Suočeni s takvim situacijama, uzdišemo jer se osjećamo bespomoćno i – kao što rekoh na početku – čak se i naša molitva čini neučinkovitom, pa čak i beskorisnom. Ipak, upravo čitanja koja smo slušali govore nam da moramo održavati plamen nade u sebi.

5. Sveti Pavao podsjeća nas da sve stvorenje uzdiše, a ne samo mi, i da je u ovoj situaciji Duh stavio nadu u naša srca: nadu da ćemo jednog dana konačno moći živjeti kao djeca Božja i kao članovi jedne ljudske obitelj i bratstva; nadu da je naša konkretna ljudskost iskupljena i da konačno naučimo živjeti u granicama naše ljudskosti, a da ne budemo jedni protiv drugih. Nada da ćemo jednog dana, svi zajedno, cijelim svojim bićem sudjelovati u samom Božjem životu.

6. Sveti nas Pavao također podsjeća da "Nadamo li se pak onomu čega ne gledamo, postojano to iščekujemo" (Rim 8,25). Tada počinjem shvaćati da Duh ne samo da uzdiše zajedno sa mnom i cijelim stvorenjem zbog onoga što se događa već i da se to uzdisanje pretvara u molitvu bez riječi.
Počinjem shvaćati da Duh podupire moju nadu, moju sposobnost da neprestano i ustrajno čekam Božji odgovor na svoju molitvu, na molitvu cijeloga čovječanstva i svega stvorenoga. Počinjem shvaćati da je, kako bih dopustio Bogu da izvede čudo Pedesetnice, potrebno da budem strpljiv i da se ne obeshrabrim te da nastavim uzdisati čak i kad se čini da je moje uzdisanje beskorisno i da ga nitko ne čuje.

7. Gospodine, pošalji svoga Duha i podupri našu krhku molitvu, i snagom svoga Duha sruši barijere koje razdvajaju narode; da jednog dana vidimo cijelo čovječanstvo okupljeno u jednu obitelj sposobnu živjeti u miru i bratstvu.
Gospodine, pošalji Duha svoga i ulij u nas svoj dah života, da mnoge, premnoge doline pune kostiju i leševa postanu opomena da odložimo oružje i odbacimo rat kao sredstvo za rješavanje sukoba. Neka mnoge, premnoge doline pune kostiju i leševa postanu poziv na poštivanje i promicanje dostojanstva svake osobe u svakom trenutku njezina života i u pogledu na vječni život u zajedništvu s Tobom.

Gospodine, pošalji svoga Duha i strpljivo održavaj u nama nadu da će jednoga dana i naša tijela uskrsnuti i ponovno stvorena od punine tvoga Duha Svetoga u nama sudjelovati u beskrajnom životu u Tebi.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: