Uskrsna poruka biskupa Gašparovića: 'Radujte se, kršćani, u Isusu sabrani'

Uskrsna poruka biskupa Gašparovića: 'Radujte se, kršćani, u Isusu sabrani'

Kristovo uskrsnuće najveće je čudo otkad postoji ova zemlja. Najveći događaj u povijesti ljudskoga roda.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
29.03.2021 08:38

 

Radostan je ovo dan Uskrsa. Uskrs je najveći, najstariji i najvažniji blagdan, svetkovina, sunce svih blagdana. Uskrs je naša sadašnjost i budućnost. Uskrs je temelj i sigurnost naše vjere, ispunjenje svih naših nada, dovršenje našega spasenja, potpuna pobjeda života nad smrću, dobra nad zlim, ljubavi nad mržnjom, praštanja nad osvetom, svjetla nad tamom i zlom grijeha, radosti nad tugom i uskrsnuća nad grobom.

Kristovo uskrsnuće najveće je čudo otkad postoji ova zemlja. Najveći događaj u povijesti ljudskoga roda. Svoje uskrsnuće Isus je toliko puta proricao, da bi dokazao svoje božansko poslanje. Uskrsnuće je temelj našega vjerovanja, ono na čemu počiva naša vjera. Uskrs je blagdan pobjede i života, radosti i mira.

Mi kršćani slavimo Uskrs jer se nešto jedinstveno dogodilo u povijesti, i danas se događa. Nije vjera u prazan grob, niti vjera u pojedinosti oko Isusova uskrsnuća odlučujuća za naše slavljenje, to nam je opisano u Evanđelju. Mi slavimo ovaj blagdan, ovu svetkovinu, jer je jedan čovjek – 'u svemu nama sličan, osim u grijehu' – pošao putem muke, umro i treći dan uskrsnuo. Dogodilo se ovdje nešto jedinstveno. Bog je sam uskrsnuo ovog Isusa. Bog je sam time dao jedan znak koji je trajno zapisan u povijesti čovječanstva i tu ostaje. Ovaj Isus iz Nazareta zaista je uskrsnuo – On živi. Muka je našla odgovor u Uskrslom. Zato se Uskrs odnosi na cijelo čovječanstvo, pogađa svakog od nas; posve svejedno vjeruje li u to, ili to negira ili o tome nikad nije čuo. Božje djelo nije samo značajno za dvije milijarde kršćana, nego za sve ljude. Svojim uskrsnućem Isus je sebe dokazao, a nama je pokazao put u život da bez straha i sumnji možemo ići za njim, možemo živjeti s Njim. On nam je pokazao kako bismo trebali živjeti ovo milosno vrijeme i pretvarati svaki trenutak života u trenutak spasenja za sebe i svoju voljenu braću i sestre. Nama Uskrs pomaže shvatiti da smo nešto više nego samo obični ljudi. Mi smo uvjereni da sav naš život, sav naš rad, sve naše brige, tjeskobe, patnje, svakodnevni križevi i poteškoće imaju svoj puni i pravi smisao i neizmjernu vrijednost.

Uvjeren sam da smo se mi, koji se trudimo oko svog osobnog odnosa s Bogom ljubeći bližnjega, opredijelili za onaj pravi put i da smo na njemu ispunjeni i radosni. Pred nama, stoga, stoji zadaća svakoga dana ići u svoju Galileju, tj. ususret svom bližnjem u obitelji i drugdje. U iskrenom susretu s drugim u prilici smo iskusiti prisutnost Uskrsloga i Njegovu brigu za nas. Onaj tko živi uskrsnuće i dopušta drugome da uskrsne iz smrti grijeha, nerazumijevanja, neprihvaćanja, predrasude i da pokaže svoje bolje lice, shvaća dubinu poruke koju sa sobom nosi Uskrs, i može onda iz dubine svoga srca drugomu čestitati najveću kršćansku svetkovinu.

S tom vjerom Kristu pođimo ususret jedni drugima i donosimo radost, mir, snagu i utjehu. A radost, mir, snaga i utjeha dar je Uskrsloga, kog smo tako potrebni i željni.

Neka nas slavljenje Uskrsa i uskrsnih blagdana potakne na još snažnije suobličenje Kristu, raspetom i uskrslom, po djelima milosrđa, i neka nas sve ispuni nutarnjim mirom, vedrinom srca i pogleda te osnaži velikodušnošću. S tom željom, neka je milošću ispunjen i blagoslovljen Uskrs! Zato kličem: SRETAN USKRS!

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: