Vatikan izrekao disciplinske sankcije dvojici poljskih biskupa

Vatikan izrekao disciplinske sankcije dvojici poljskih biskupa

– Priznajemo da kao pastiri Crkve nismo učinili sve da spriječimo patnju – izjavili su u poruci vjernicima koja je tada bila pročitana u svim crkvama.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
notesfrompoland.com
Objavljeno:
 
30.03.2021 09:06

 

Bivšem gdanskom nadbiskupu Slawoju Leszeku Głódźu (75) i Edwardu Janiaku (68), biskupu Kalisza, kojeg je Papa Franjo suspendirao 2020. godine te potom prihvatio njegovu ostavku, sada je zabranjeno sudjelovanje u javnim liturgijskim službama i 'svjetovnim okupljanjima' u njihovim prethodnim biskupijama. Tu informaciju u ponedjeljak je obznanila nuncijatura Svete Stolice u Varšavi, prenosi portal Fratellanza umana.

Uz to, obojica sankcioniranih biskupa moraju živjeti izvan svojih biskupija i svaki mora platiti 'odgovarajuću svotu' Zakladi svetog Josipa, koju je osnovala Poljska BK, a kojom se promiču preventivne mjere protiv seksualnog zlostavljanja i pomaže žrtvama.

Nuncijatura nije informirala o konkretnim pogrješkama koje su počinili dvojica spomenutih biskupa, niti je spomenula iznose koje moraju platiti crkvenoj zakladi. Kazne su rezultat provedene istrage navodnih propusta biskupa u slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane svećenstva, kao i drugih pitanja uprave njihovih biskupija.

Głódź je bio nadbiskup u baltičkom gradu Gdansk od 2008. do svog 75. rođendana u kolovozu 2020. godine. Prošle jeseni Vatikan je zatražio od kardinala Kazimierza Nycza iz Varšave da istraži je li Głódź zanemario mjere protiv seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Već u listopadu 2019. godine 16 svećenika nadbiskupije napisalo je zajedničko pismo papinskom nunciju u Varšavi, žaleći se, između ostalog, da je tadašnji mjesni biskup zataškavao izvješća o seksualnom uznemiravanju koja su počinili svećenici. Głódź je negirao navode govoreći da se držao propisa i da 'nema usporavanja' u postupcima protiv svećenika. Prema medijskim izvještajima, svećenici i laici dugi niz godina bezuspješno su se žalili na Głódźov 'nerad'.

Janiak je bio na dopustu koji mu je izrekao papa Franjo u lipnju 2020. godine. U listopadu je Papa već prihvatio Janiakovu ostavku na mjesto biskupa Kalisza. Slučaj je pokrenuo dokumentarni film koji je na platformi YouTube od sredine svibnja 2020. vidjelo nekoliko milijuna ljudi. U filmu Zabawa w chowanego (hrv. Igra skrivača) redatelja Tomasza Sekielskog, Janiak je optužen da nije učinio ništa protiv svećenika koji je seksualno zlostavljao djecu, iako su 2016. godine njihovi roditelji Janiaka o tome obavijestili. Janiak je negirao optužbe protiv njega. Majka i otac dječaka kojeg je svećenik seksualno zlostavljao zabilježili su svoj razgovor s biskupom Janiakom. U dokumentarcu se može čuti kako je biskup branio svećenika od optužbi za zlostavljanje i riješio se roditelja.

Film Igra skrivača drugi je hvaljeni dokumentarac redatelja Tomasza Sekielskog o zlostavljanju djece u Katoličkoj Crkvi u Poljskoj. Nakon prvog dokumentarnog filma Samo ne reci nikom iz 2019. godine, poljski katolički biskupi priznali su da nisu zaštitili djecu od seksualnog zlostavljanja.

– Priznajemo da kao pastiri Crkve nismo učinili sve da spriječimo patnju – izjavili su u poruci vjernicima koja je tada bila pročitana u svim crkvama.

Budući da se navodi kako su zanemarili zakonsku obvezu prijavljivanja seksualnih zločina, poljsko državno Povjerenstvo za suzbijanje zlostavljanja maloljetnika prijavilo je državnom tužitelju ranije ovoga mjeseca i kardinala Stanislawa Dziwisza te još trojicu biskupa: Romana Pindela iz Bielsko-Zywiec i njegova prethodnika Tadeusza Rakoczya, kao i pomoćnog biskupa Piotra Gregera. To proizlazi iz pisma Povjerenstva od 4. ožujka 2021. odvjetniku jedne žrtve zlostavljanja.

Povjerenstvo je ranije objavilo da je prijavilo ukupno šest službenika Crkve zbog kršenja obveze prijavljivanja. Međutim, nisu naveli imena. U Poljskoj je od 2017. godine na snazi zakon da osobe koje dobivaju 'vjerodostojne' informacije o određenim zločinima, da o istima moraju odmah obavijestiti policiju ili državno odvjetništvo. Ako to ne učine, prijeti im kazna do tri godine zatvora. Biskupi su nedavno pojačali crkvene preventivne mjere glede zaštite maloljetnika te su osnovali zakladu za podršku osobama pogođenima seksualnim nasiljem.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: