Vjernici Varaždinske biskupije na zahvalnom hodočašću u Rimu

Vjernici Varaždinske biskupije na zahvalnom hodočašću u Rimu

Petstotinjak hodočasnika iz Varaždinske biskupije sudjeluje na zahvalnom hodočašću u Rimu prigodom 25. obljetnice uspostave Varaždinske biskupije. U srijedu 19. listopada sudjelovali su na općoj audijenciji pape Franje koji ih je pozdravio s osobitom radošću.

Autor
Vatican News/Laudato/F.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
20.10.2022 10:28
Audio zapis članka

 

Petstotinjak hodočasnika iz Varaždinske biskupije uputilo se u nedjelju 16. listopada na zahvalno hodočašće u Rim o 25. obljetnici uspostave Varaždinske biskupije. Dan je to kada je Ivan Pavao II. proglašen papom. On je i utemeljitelj Varaždinske biskupije i ovo hodočašće događa se upravo pod njegovom zaštitom.

U srijedu 19. listopada sudjelovali su na općoj audijenciji pape Franje koji ih je pozdravio s osobitom radošću. ''Pozdravljam hrvatske hodočasnike! S osobitom radošću pozdravljam drage vjernike i svećenike Varaždinske biskupije, predvođene njihovim pastirom, mons. Božom Radošem. Dragi prijatelji, prigodom dvadeset i pete obljetnice osnutka vaše biskupije, došli ste na grob svetog apostola Petra da potvrdite svoju vjeru i da kao mlada biskupijska zajednica obnovite kršćansku nadu. Na ovome svetom mjestu upravite pogled u Gospodina Raspetoga, koji širi svoje ruke kako bi privukao k sebi cijeli svijet. Osnaženi Božjim milosrđem na ovome hodočašću, ostanite čvrsti u vjeri i molite za mir i jedinstvo vaše biskupije i vaše domovine. Obećavam vam svoju duhovnu blizinu te udjeljujem vama i vašim obiteljima svoj blagoslov. Hvaljen Isus i Marija'', rekao je Papa u svom pozdravu hodočasnicima.

Varaždinski biskup Bože Radoš poručio je kako su u susretu s papom Franjom osjetili svježinu i radost u riječima Božjim i u tumačenju koje im je papa uputio. ''Jednostavno nas je pozvao da prolistamo knjigu svoga života, da vidimo Božje tragove, da budemo radosni i neka nas Evanđelje razveseli'', rekao je mons. Radoš i dodao kako je susret s Papom bio poseban.

Uime hodočasnika Varaždinske biskupije papi Franji darovana je slika iz Podravine u maniri naive te plodovi naših njiva. Biskup Radoš opisao je i svoj kratki susret s papom Franjom. ''Susret je to oči u oči, ali vrlo kratko. Ja sam mu predstavio da dolazim iz biskupije koja slavi 25 godina svoga postojanja, da sam ovdje s 500 hodočasnika. Papa je rekao: ‘A to su ovi?!’ – pokazao je rukom – ‘Jaki ste!’ tako je rekao. U našoj hodočasničkoj procesiji izdvojili smo petero ljudi koji su pružili Papi ruku: jedna obitelj uime svih naših obitelji sa sinom koji je izmoljen. Zatim, najstarija naša hodočasnica 80-godišnjakinja, predstavnica vjernika starije životne dobi, te svećenik koji danas slavi 48 godina svoga života, koji je predstavljao svećenike, bogoslove, redovnike i redovnice'', poručio je biskup Radoš.

Inače, hodočasnici su u ponedjeljak 17. listopada u ranim jutarnjim satima stigli u Asiz, također gdje je i papa Ivan Pavao II. najprije hodočastio. Ondje su posjetili baziliku sv. Franje Asiškog i sudjelovali u slavlju svete Mise. Posjetili su i baziliku sv. Klare Asiške, zatim samostan sv. Damjana i baziliku Svete Marije Anđeoske (Porcijunkulu) te grob bl. Karla Acutisa.

U utorak, hodočasnici su započeli dan misnim slavljem u bazilici sv. Petra u Rimu, a potom pošli u razgledavanje bazilike sv. Petra, kripte papa. Pomolili su se i na grobu sv. Ivana Pavla II.

''Stavili smo pod njegov moćni zagovor našu biskupiju, sve one koji trpe, naše mlade da rastu u ljubavi, stavili smo pod njegovu zaštitu naše obitelji, cijelu našu biskupiju, svećenike, redovnike, bogoslove i molimo ga da nas prati na našem hodočasničkome životnome putu'', rekao je varaždinski biskup. Posjetili su i Svetu Mariju Veliku zatim baziliku sv. Ivana Lateranskog, Scala Santa, krstionicu sv. Venancija, baziliku Sv. Križa Jeruzalemskog.

U srijedu 19. listopada, nakon audijencije predstoji im još posjet Anđeoskoj tvrđavi, Piazzi Navona, Panteonu, crkvi sv. Ignacija Lojolskog (grob Bartola Kašića), Fontani di Trevi, Piazzi di Spagna, Piazzi del Popolo…

Svetu Misu slavit će u Zavodu sv. Jeronima u kasnim poslijepodnevnim satima. ''U Zavodu sv. Jeronima, tom kutku zemlje Hrvatske u ovome svetome gradu, zbit ćemo se tamo u crkvu svih nas 500, slavit ćemo Boga zbijeni u molitvi i nadi za obnovu naše biskupije. Uvijek je potrebno obnove, nove snage koja dolazi od Boga. Tu ćemo na ovome mjestu tražiti snagu kao i na mjestima koja ćemo još posjetiti. Ono što je naša nakana jest da budemo molitelji na svakome mjestu, za svakoga člana naše biskupije. Za vjernike, ali i za one ljude koji su u potrebi, ali ne osjećaju se da su vjernici. Na nama je, naš je zadatak, naše poslanje, da molimo za svakoga čovjeka, posebno za onoga koji je u potrebi. Sunce nas grije, Božja toplina se osjeća u našoj duši i vjerujemo da ćemo se obnovljeni vratiti kući, ne samo mi nego i svi oni za koje smo ovdje Bogu prikazali svoje molitve'', zaključio je biskup Radoš.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: