Vladika Stipić: 'Otkad je Gospod preko Marije postao čovjekom, Bog više ne postoji bez svoga čovještva'

Vladika Stipić: 'Otkad je Gospod preko Marije postao čovjekom, Bog više ne postoji bez svoga čovještva'

Vladika Milan Stipić rekao je da, proučavajući povijest čudotvorne ikone u Majci Božjoj, Bogorodici, vidimo zaštitnicu i pomoć bez koje danas, kao zajednica, ne bismo postojali.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Križevačka eparhija
Objavljeno:
 
03.10.2021 18:25

 

Križevački vladika Milan Stipić u nedjelju 3. listopada 2021., u pratnji kancelara, o. Vladimira Simunovića, sudjelovao je na velikoj hodočasničkoj proslavi Bogorodice Klokočovske u slovačkom grkokatoličkom marijanskom svetištu Klokočovu.

Ona se prvi put u povijesti održala kao blagdan Spomena čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Klokočovske, zaštitnice Zemplina (pokrajina istočne Slovačke koju su u povijesti uglavnom nastavali Rusini), a što je Kongregacija za Istočne Crkve u Rimu 20. studenoga 2020. godine potvrdila.

Ikona Presvete Bogorodice iz Klokočova nedavno je, na putu u Rim, boravila i u križevačkoj katedrali, a stajala je na Papinoj misnici kao marijanski lik u Rimu i na liturgiji po bizantskom obredu koju je papa Franjo predvodio u Prešovu na blagdan Uzvišenja Sv. Križa 14. rujna ove godine.

Svečana arhijerejska liturgija na kojoj se okupilo više stotina hodočasnika, održana je pred crkvom-svetištem u Klokočovu, a prvoslužitelj je bio metropolit Mađarske grkokatoličke Crkve, nadbiskup Debrecena-Hajdudoroga, mons. Fülöp Kocsis uz susluženje vladike Cyrila Vasila, nadbiskupa Košica, vladike Milana Stipića, biskupa križevačkoga iz Hrvatske, i vladike Milana Chautura, umirovljenoga biskupa Košica.

Vladika Milan Stipić u propovijedi je rekao da, proučavajući povijest ove čudotvorne ikone, kao i burnu i nimalo laganu povijest grkokatolika u Slovačkoj, u Majci Božjoj, Bogorodici, vidimo zaštitnicu i pomoć bez koje danas, kao zajednica, ne bismo postojali.

– Čudotvorni lik Bogorodice Klokočovske u sebi utjelovljuje Bogorodičinu majčinsku pomoć prema ovom narodu i Crkvi na ovom prostoru – istaknuo je biskup Stipić.

Ponovio je riječi pape Franje kako je Majka Božja vlastoručni potpis Božji na čovječanstvu. Njezino štovanje nije samo duhovno pravilo ponašanja već i dužnost kršćanskog života.

– Pogled na Majku uvijek nas potiče da odbacimo nepotrebne terete života te u duši otkrijemo ono što je za svakoga od nas najvažnije. Da naša vjera ne bi bila samo obična ideja ili nauk, potrebno nam je majčinsko srce koje čuva Božju nježnost i ima osjećaj za čovjekove potrebe. Otkad je Gospod preko Marije postao čovjekom, Bog više ne postoji bez svoga čovještva – poručio je. 

Nadodao je kako je ove godine Križevačka eparhija bila počašćena dolaskom čudotvorne klokočevske ikone u Križevce i križevačku katedralu.

– Svi smo radosno iščekivali njezin dolazak, ali prava je radost nastupila tek kada je Njezin lik unesen u katedralu i kad smo se susreli s Njezinim nadnaravnim pogledom koji u čovjeka ulijeva strahopoštovanje, ali i ljubav, nadu i radost. Osjetili smo toga dana da je naša cijela eparhija u toplom zagrljaju nebeske Majke, Presvete Bogorodice Marije. Stoga od srca najiskrenije zahvaljujemo vama, našoj dragoj braći i sestrama grkokatolicima u Slovačkoj, zajedno s vašim biskupima i svećenicima, što ste nam omogućili takvu priliku. Neka vas sve prati Božji blagoslov i molitve Presvete Bogorodice – završio je vladika Milan Stipić.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: