Zabilježeno više od 500 napada na svećenike i crkve diljem Europe u 2019. godini

Zabilježeno više od 500 napada na svećenike i crkve diljem Europe u 2019. godini

Incidenti su uključivali napade na katoličke svećenike, podmetanje požara u katoličkim crkvama, vandalizam u savjetovalištu za trudnice, kao i krađe Presvetog iz svetohraništa.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Katolički tjednik
Objavljeno:
 
20.11.2020 10:33

 

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju objavila je u ponedjeljak podatke o više od 500 počinjenih zločina iz mržnje protiv kršćana u Europi tijekom 2019. godine, javlja Katolički tjednik.

Incidenti su uključivali napade na katoličke svećenike, podmetanje požara u katoličkim crkvama, uništavanje likova Djevice Marije, vandalizam u savjetovalištu za trudnice, kao i krađe Presvetog iz svetohraništa.

Među europskim državama najviše incidenata protiv kršćana zabilježeno je u Francuskoj i to njih 144. OSCE je objavila kako je u Njemačkoj bio 81 incident, u Španjolskoj 75, a u Italiji 70. Ukupno je evidentirano 595 incidenata i gotovo o četvrtini toga izvijestila je Sveta Stolica, a piše Catholic News Agency.

U vezi s napadom u Francuskoj najčešće su to bili incidenti u crkvama gdje su napadači krali Presveto, palili svetohranište, uništavali slike. U Španjolskoj su također zabilježeni slični napadi s tim da je bilo i napada na svećenike, a zidovi i kip Isusa Krista u jednom svetištu bili su umazani izmetom.

U Poljskoj je tijekom 2019. došlo do četiri napada na klerike, pri čemu je jedan od njih pretrpio napad nožem. Svećenik u Italiji također je bio izložen uvredama i prijetnjama zbog svog rada s migrantima, a u toj zemlji bilo je evidentirano više napada u kojima su kipovi bili obezglavljeni ili su slike bile uništene. Požari podmetnuti u crkvama zabilježeni su u Francuskoj, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu