Zaklada 'Pomoć Crkvi u nevolji': U Nigeriji sve više ubijenih kršćana

Zaklada 'Pomoć Crkvi u nevolji': U Nigeriji sve više ubijenih kršćana

Zaklada 'Pomoć Crkvi u nevolji' upozorava da su na sjeveru Nigerije napadi gotovo svakodnevni, te traži od vlasti da za kršćane primijene mjere zaštite.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
AP Photo/Ben Curtis
Objavljeno:
 
25.09.2020 11:36

 

Tijekom posljednjih 7 mjeseci u državi Kaduna, na sjeveru središnje Nigerije, ubijeno je 178 kršćana. Zaklada 'Pomoć Crkvi u nevolji' osudila je taj čin objasnivši da je oružani sukob prvotno vodila islamistička skupina 'Boko Haram', odgovorna za više od 36 000 mrtvih te dva milijuna izbjeglih osoba.

– Naša udruga prijavljuje zločine počinjene u Nigeriji od 2012. godine. Posebno je teško na sjeveru zemlje, gdje su napadi gotovo svakodnevni. Upravo u ovom trenutku kršćane ubijaju, a nigerijska vlada ne poduzima ništa kako bi ih zaštitila. Nigerijci hitno trebaju podršku međunarodne zajednice, no nažalost, imamo osjećaj da plačemo u pustinji –kazao je za Vatican News Benoît de Blanpré, ravnatelj ureda Zaklade 'Pomoć Crkvi u nevolji' Francuska.

Otac Sam Ebute, svećenik Družbe afričkih misija, ispričao je kako je u Biskupiji Kafanchan, u Kagoru, tijekom susreta mladih u selu Kukum Daji, u njegovoj župi 21. srpnja ubijena 21 osoba, a 30 ih je ozlijeđeno.

– Već četiri godine redovito pokapam svoje župljane. Ti nedavni napadi prestrašili su sve. Posebno nas je strah nepoznatog, jer ne znamo kad će se dogoditi sljedeći napadi ili što će ih uzrokovati. Ne možemo prakticirati svoju vjeru u miru i smatramo da naše kuće nisu sigurne – rekao je svećenik, istaknuvši kako se širi ozračje straha.

U izjavi koju su dali prošlog mjeseca, katolički biskupi provincije Kaduna istaknuli su da je zemlja potpuno pokošena smrću, dok su počinitelji tih nasilja preuzeli kontrolu nad njihovim teritorijem.

– Posljednje tri godine svjedoci smo nemilosrdnih napada i pljačkanja bandita na više područja u zemlji, uništavanja od strane Boko Harama, te stočara i otmičara, te su svi oni od nas učinili žrtve – pojasnili su biskupi.

Najgore je od svega to što Vlada ne poduzima nikakve mjere za pomoć, a u takvim je okolnostima sve teže propovijedati oproštenje, pomirenje, mir i ljubav onima koji nakon tih napada nemaju više sredstava za život.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu