Zaključena kontinentalna faza Sinode o sinodalnosti

Zaključena kontinentalna faza Sinode o sinodalnosti

Druga etapa Sinode o sinodalnosti, odnosno kontinentalna faza zaključena je 31. ožujka. Tim povodom Generalno tajništvo Sinode komentiralo je proces u priopćenju, prenosi Vatican News.

Autor
IKA/Laudato/M.B.
Objavljeno:
 
03.04.2023 11:49

Završetkom kontinentalne faze Biskupske sinode zaključeno je vrijeme raširenog savjetovanja Božjeg naroda. Uključivanje vremena za slušanje, dijalog i razlučivanje mjesnih Crkava na istome zemljopisnom području ''predstavljalo je novo obilježje koje je uveo ovaj sinodski proces'', navodi se u priopćenju Generalnog tajništva na službenim mrežnim stranicama Sinode o sinodalnosti.

Održano je sedam kontinentalnih sinodskih skupština, te je druga faza Sinode predstavljala ''istinski proces slušanja i razlučivanja na kontinentalnoj razini''. Svi su se osvrnuli na ključno pitanje u središtu sinodskog procesa: kako se danas na različitim razinama (od lokalne do opće) ostvaruje naš ‘zajednički hod’ koji Crkvi omogućuje naviještanje Evanđelja u skladu s povjerenim joj poslanjem?

Različite su razine pomogle u procesu, slijedeći načelo supsidijarnosti. Lokalni organizacijski odbori pomogli su u pripremi i realizaciji kontinentalnih skupština uz pratnju i nazočnost čelnika vatikanskog Generalnog tajništva Sinode ili glavnog izvjestitelja XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode. Njihova je prisutnost bila svojevrstan ''znak blizine i želje Svete Stolice da sluša mjesne Crkve''.

Kontinentalne sinodske skupštine održane su tijekom veljače i ožujka 2023., te su sudjelovali predstavnici čitavog Božjeg naroda: biskupi, svećenici, osobe posvećenoga života i laici. Tijekom skupština raspravljali su i odgovorili na tri ključna sinodska pitanja u dokumentu kontinentalne faze. Pitanja su se odnosila na teme u dokumentu koje su im najvažnije te na identificiranje područja napetosti i prioriteta.

Generalno tajništvo Sinode sa zadovoljstvom je primijetilo da su svi sudionici različitih kontinentalnih skupština u dokumentu pronašli područja s kojima se mogu baviti, kao i putove naprijed za Crkvu, unatoč širokim crkvenim i kulturnim razlikama i raznolikosti perspektiva.

Plod tih rasprava nalazi se u Završnom dokumentu koji je izradila svaka skupština i koji će pridonijeti radu prvog zasjedanja Biskupske sinode, koje je zakazano od 4. do 29. listopada 2023.

Generalno tajništvo Sinode u priopćenju je istaknulo kako su sve skupštine obilježile ''milosno vrijeme za Crkvu'', odražavajući veliku želju za obnovom zajedničkim hodom u jedinstvu s Kristom. Kontinentalni proces iznio je duboku ''radost i ljubav tolikih vjernika prema svojoj Crkvi, Božjem narodu, unatoč njegovim nedostatcima i slabostima, kao i važnost slušanja kao instrumenta i trajne dinamike crkvenog života. Skupštine su također potvrdile metodu ‘duhovnog razgovora’ kao način poticanja autentičnog slušanja i razlučivanja zajednice da bi se došlo do crkvenog konsenzusa''.

Na kraju je Generalno tajništvo Sinode izrazilo srdačnu zahvalnost svima koji čine da se taj proces odvija i donosi plodove. Također se napominje kako će se savjetovanje nastaviti, usredotočujući se sada na provedbu sinodalnih reformi u svakodnevnom životu mjesne Crkve, uz svijest da mnogo toga o čemu se dosad raspravljalo i uočilo na lokalnoj razini ne zahtijeva razlučivanje opće Crkve ili intervenciju Petrova Učiteljstva, piše Vatican News.

Do sada objavljeni završni dokumenti dostupni su na stranici Biskupske sinode.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: