Započelo 87. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Započelo 87. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

"Osjećamo duboku potrebu da, kao vjernici, pozovemo sve plemenite ljude na molitvu Gospodinu Bogu za jačanje povjerenja među ljudima i narodima, porast međusobnog uvažavanja i prijateljstva."

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
KTA
Objavljeno:
 
13.07.2023 17:06

 

Danas je u zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci započelo 87. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH, mons. Tome Vukšića, predsjednika BK-a BiH. Na zasjedanju sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije BiH: domaćin, mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, potpredsjednik BK-a BiH, mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, nadbiskup Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje i mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Njima su se pridružili: delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije: mons. Ivan Štironja, biskup porečki i pulski, i mons. Franc Šuštar, pomoćni biskup ljubljanski te vladika križevački, mons. Milan Stipić. Prvog dana s biskupima se susreo i apostolski nuncij u Bosni Hercegovini, nadbiskup Francis Assisi Chullikatt koji je neposredno prije zasjedanja boravio u Crnoj Gori, izvještava KTA.

Na početku je nadbiskup Tomo Vukšić pozdravio sve sudionike te ukratko podsjetio na dnevni red zasjedanja.

''S obzirom na društvene okolnosti u kojima se u ovom razdoblju nalazimo, osjećamo duboku potrebu da, kao vjernici, pozovemo sve plemenite ljude na molitvu Gospodinu Bogu za jačanje povjerenja među ljudima i narodima, porast međusobnog uvažavanja i prijateljstva te odgovornosti i rada za opće dobro i društvenu slogu. I u želji da se sva otvorena pitanja uvijek i posvuda rješavaju dijalogom, u nadležnim institucijama i u skladu sa zakonima, kao katolici ponavljamo: dijalog je moralna obveza, a mir moralni imperativ'', kazao je nadbiskup Vukšić.

Potom je podsjetio na riječi Izjave Biskupske konferencije BiH, objavljene na kraju 82. plenarnog zasjedanja, 5. studenoga 2021., kada su, između ostaloga, kazali: ''U povodu stanja koje je nastalo u Bosni i Hercegovini: biskupi izražavaju svoju zabrinutost zbog neodgovornoga ponašanja i nepromišljenih izjava pojedinih političkih predstavnika, koji takvim svojim djelovanjem izazivaju osjećanje nesigurnosti i straha kod ljudi. Sve, koji kao izabrani predstavnici sudjeluju u vlasti i donose odluke, i sve koji oblikuju medijski prostor, biskupi pozivaju a) da se suzdrže od teških riječi i uvreda i b) da poštuju pojedinačna i kolektivna prava ljudi, konstitutivnih naroda i manjinskih grupa. (…) A dijalog je jedini moralno prihvatljiv način koji izabrani predstavnici moraju slijediti u pregovorima radi pronalaženja rješenja. Potrebno je to također radi ispravljanja nepravda i stvaranja osjećaja sigurnosti, radi podržavanja poduzetničke klime i otvaranja radnih mjesta, posebice za mlade.''

Svoj pozdrav uputio je i biskup Franjo Komarica podsjećajući da je trećina od 87 redovitih zasjedanja BK-a BiH i pojedinih izvanrednih sjednica održana u središtu Banjolučke biskupije.

''Toliko puta – skoro 30 puta sam osobno imao čast i radost – kao domaćin – pozdraviti članove naše BK i dragu subraću, goste naših zasjedanja… Kao jedini, preostali član 'prve garniture' članova BK-a BiH, želim pred svima vama i ovaj put zahvaliti Trojedinom Bogu za dar Njegova Svetog Duha svakome od vas, koji ste spremni nastaviti – jednodušno i odgovorno – raditi za zajedničko duhovno dobro svih naših mjesnih Crkava: posredovanjem vjerskog poklada Crkve adekvatno potrebama naših vjernika; zajedničkim inicijativama na području pastorala vjernika naših (nad)biskupija; stvaranjem zajedničkih doprinosa djelovanju i projektima, koje pojedina od naših Crkava sama ne može provesti u djelo, te jedinstvenim dijalogom s političkim autoritetima na području zajedničke nadležnosti…Nadam se da ćemo tijekom ovog zasjedanja moći ponovno – kao redovito i do sada – naći zajednički, principijelni stav glede ove – osobito aktualne potrebe moje biskupije i poduprijeti dosad već poduzete napore – i naše i Svete Stolice'', kazao je biskup Komarica.

Biskup Ivan Štironja prenio je pozdrave članova Hrvatske biskupske konferencije te upoznao članove BK BiH s najvažnijim događanjima u Crkvi u Republici Hrvatskoj od travnja 2023. do danas. Podsjetio je na najvažnije točke sa 66. plenarnog zasjedanja Sabora HBK-a, održanog od 18. do 20. travnja u Zagrebu, te izvanrednog zasjedanja HBK-a, održanog 1. lipnja 2023., na kojem je dijelom sudjelovao i generalni tajnik Biskupske sinode, kardinal Mario Grech, zatim o sudjelovanju na proslavi Papina dana u povodu 10. obljetnice pontifikata pape Franje upriličenoj u Apostolskoj nuncijaturi te o dvama odvojenim redovitim godišnjim susretima s redovničkim poglavaricama i poglavarima koji imaju sjedište na području naše Konferencije, 2. lipnja 2023. Podsjetio je da je Vlada RH donijela odluku da se rad u trgovinama ograniči samo na 16 nedjelja u godini i to se počelo provoditi 1. srpnja.

''Na Svjetskom susretu mladih u Lisabonu očekuje se da će sudjelovati oko 2500 mladih iz Hrvatske predvođeni predsjednikom Odbora za mlade, šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem i dubrovačkim biskupom Rokom Glasnovićem'', kazao je biskup Ivan Štironja.

Biskup Franc Šuštar prenio je pozdrave članova Slovenske biskupske konferencije te se osvrnuo na pastoralni i vjerski život u Sloveniji u svjetlu sinodskog hoda.

''Crkva u Sloveniji dijeli sudbinu Crkava u Europi, koje se suočavaju sa značajnim promjenama: pad duhovnih i redovničkih zvanja zahtijeva sve veću i aktivniju ulogu laika, a pojava sekularizacije zahtijeva preispitivanje jezika kojim se Evanđelje naviješta. Što se tiče uključenosti laika u različite zadaće: liturgijske, pastoralne, administrativne i upravljačke – primjećujemo da su oni sve više predani odgovornostima koje vrše. Volonterski rad je vrlo važan i pravi je pokretač naše Crkve, nudi opipljive rezultate koje prepoznaju svi dijelovi društva. Dijalog s Konferencijom redovničkih ustanova Slovenije (KORUS) uvijek je živ, osobito o pitanju pastorala redovničkog sudjelovanja i oživljavanja kulture duhovnih zvanja. Crkva u Sloveniji pozorno prati geopolitičku situaciju u regiji i, sredstvima koja ima na raspolaganju, pridonosi promicanju dijaloga poštovanja za razvoj bratskog suživota među narodima. Izraženo je to na Međureligijskom susretu održanom u Kopru 17. i 18. lipnja 2023. Tijekom susreta održan je Forum za dijalog i mir na Balkanu na kojem su sudjelovali brojni vjerski predstavnici iz Slovenije i šire regije. Katolička crkva u Sloveniji već dugi niz godina vodi otvoreni dijalog s muslimanskom zajednicom te ekumenski pokret s pravoslavnom i protestantskom Crkvom'', kazao je biskup Šuštar te prenio zahvalnost za sudjelovanje kardinala Vinka Puljića na tom susretu. Osvrnuo se i na obilježavanje 30. obljetnica osnutka samostalne Slovenske biskupske konferencije, 23. veljače 2023. u Ljubljani.

Nadbiskup Aldo Cavalli u svom je interventnu ukratko upoznao biskupe s djelovanjem u Međugorju s posebnim naglaskom na molitvu, slavljenje Euharistije, brojne pristupe sakramentu Pomirenja, molitvu krunice…

Vladika Milan Stipić ukratko je izvijestio biskupe o stanju u pastvi grkokatoličkih župa u BiH.

Tijekom zasjedanja biskupi će se, između ostalog, osvrnuti na provedbu zaključaka donesenih na 86. redovitom zasjedanju BK-a BiH, održanom 21. i 22. ožujka 2023. u Mostaru, zatim saslušati izvješće Nadzornog i Upravnog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine te izvješće o provedbi Đakonske pastoralne godine, a razmotrit će i prijedlog kurikuluma katoličkog vjeronauka za osnovne škole i gimnazije u BiH.

Konferencija za novinstvo bit će upriličena u petak 14. srpnja u 12 sati također u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci.

Na teme zasjedanja osvrnut će se nadbiskup Tomo Vukšić i biskup Franjo Komarica.

Nakon radnog dijela zasjedanja, biskupi će sudjelovati na svečanom euharistijskom slavlju, na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije, u subotu 15. srpnja 2023. u 10:00. Svetu Misu u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci predslavit će nadbiskup Tomo Vukšić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: