Zaređen prvi trajni đakon za Banjolučku biskupiju

Zaređen prvi trajni đakon za Banjolučku biskupiju

Moto cijelog, nesvakidašnjeg, radosnog slavlja, bile su riječi iz duhovne pjesme 'Krist na žalu': 'O, Bože, zar si pozvao mene'.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
06.10.2020 09:52

 

U Župnoj crkvi Župe Marija Zvijezda u banjolučkom predgrađu Trapisti, u nedjelju 4. listopada biskup banjolučki Franjo Komarica zaredio je za trajnog đakona ove biskupije Marijana Krajinovića, mag. ing. strojarstva i oca troje djece, piše katolički tjednik Nedjelja.

S biskupom su suslavili mons. Anto Orlovac, župnik o. Zvonko Topić, salezijanac don Josip Krpić i biskupov tajnik, vlč. Predrag Ivandić. Na slavlju su uz domaće vjernike sudjelovali i članovi đakonove obitelji, supruga Marina i djeca, roditelji, braća, sestra i brojna druga rodbina. Pjevanje su za vrijeme liturgijskog slavlja predvodili pjevači iz župe Marija Zvijezda i katedrale, pod vodstvom s. Benite, a za orguljama je bio Alen Kopunović Legetin iz Zagreba, koji je prije i nakon svečanog slavlja izveo više skladbi.

Moto cijelog, nesvakidašnjeg, radosnog slavlja, bile su riječi iz duhovne pjesme 'Krist na žalu', koje se pripisuju svetom papi Ivanu Pavlu II.: 'O, Bože, zar si pozvao mene'. U prigodnoj propovijedi biskup je najprije upoznao sudionike slavlja s jednim od dragocjenih plodova Drugog vatikanskog koncila, a to je ponovno uspostavljanje trajnog đakonata u Katoličkoj Crkvi.

Spomenuo je odluke Biskupske konferencije Jugoslavije iz 1982., iz Bosne i Hercegovine iz 1994., da se na njihovu području treba uspostaviti trajni đakonat. Biskup Franjo pojasnio je prava i dužnosti koja su vezana uz đakonsko ređenje. Obratio se osobno i samom ređeniku, podsjećajući ga na sadržaj liturgijskih čitanja iz obredne Mise za podjeljivanje svetih redova, gdje je posebno istaknuta služba služenja.

Na kraju propovijedi biskup je pozvao nazočne da mole za novog đakona – trajnog službenika Crkve u Banjolučkoj biskupiji, spomenuvši đakonu da će i on sām moliti za njega, da svoju đakonsku službu tako dobro obavlja cijelog svog života kako bi na svome prelasku u sretnu vječnost od Boga mogao čuti najdragocjenije riječi: 'Dobro, slugo dobri i vjerni, uđi u veselje Gospodara svoga!'

Nakon otpjevane pjesme 'Tebe Boga hvalimo' i svršetka liturgijskog slavlja, svi su se nazočni u crkvenom dvorištu zadržali u radosnom druženju. Za uzvanike je upriličena zakuska u prostoru ispod crkve.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu