Zemlja koja ima jedan posto katolika dobila franjevački samostan

Zemlja koja ima jedan posto katolika dobila franjevački samostan

Vijest koja je obradovala Hrvate u Danskoj! Hrvatska provincija sv. Jeronima otvorila samostan u Kopenhagenu.

Autor
dijaspora.hr/Laudato/F.P.
Fotograf
Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca
Objavljeno:
 
29.01.2023 11:14

 

Nakon nekoliko godina probnog razdoblja prisutnosti u glavnom gradu Danske Kopenhagenu, u srijedu je svečano otvoren Samostan sv. Franje Asiškoga koji kanonski pripada Hrvatskoj provinciji svetog Jeronima franjevaca konventualaca.

Od 2016. godine uprava Reda manje braće franjevaca konventualaca tražila je neku od provincija koja bi bila kadra preuzeti odgovornost za misijsku prisutnost franjevaca u Danskoj. Nakon nekog vremena tu je odgovornost prihvatila hrvatska provincija, što je na kapitulu 2018. i službeno izglasovano, piše Dijaspora.hr.

No, kako provincija još uvijek nije u mogućnosti osigurati dovoljan broj redovnika (barem trojicu), bilo je potrebno zatražiti pomoć drugih jurisdikcija. Tako se trenutačno u toj zajednici nalaze trojica redovnika od koji je gvardijan Hrvat, fra Tomislav Cvetko, jedan je iz Slovenije – fra Tomaž Majcen, a treći je brat s Filipina – fra Steven Bejo. S tim dvjema jurisdikcijama hrvatska provincija potpisala je konvenciju o suradnji.

Tijekom otvaranja samostana bila je prisutna gotovo cijela uprava hrvatske provincije na čelu s ocem provincijalom, fra Miljenkom Hontićem, u pratnji vikara, fra Martina Jakovića, tajnika, fra Zlatka Vlaheka te definitora: fra Josipa Petonjića i fra Vladimira Vidovića.

Program otvaranja samostana počeo je svečanim euharistijskim slavljem na danskom jeziku, koje je predslavio biskup Kopenhagena i cijele Danske, mons. Czeslaw Kozon, nakon čega je uslijedio blagoslov samostana. Prije završnog obreda blagoslova samostana, fra Tomislav Cvetko, kao novi gvardijan, ispovjedio je vjeru i položio prisegu u ruke provincijala Hontića, kako to Pravilnik za održavanje kapitula predviđa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: