Da se zlo nikad ne ponovi

Da se zlo nikad ne ponovi

Franjevci, pedijatri i psihijatri u Znanstvenom zavodu za istraživanje istine o Domovinskom ratu

Spomenik poginuloj djeci u Slavonskom Brodu
Autor
Vlado Čutura/Laudato/T
Fotograf
wikipedia
Objavljeno:
 
24.10.2024 15:18

 

Znanstveni zavod Fakulteta hrvatskih studija, na čelu s izv. prof. dr. Vlakom Vukelićem, prihvatio je nova imena u istraživanju ubijene i ranjene djece te ubijenih trudnica u Domovinskom ratu. Ovaj Zavod, s dosadašnjim članovima, proširio je svoj tim stručnjacima koji pridonose istraživanju ovog važnog i tragičnog dijela povijesti.

Zavodu su se priključili dragovoljac Domovinskog rata i pedijatar, izv. prof. dr. sc. Boro Nogalo, koji je većinu svog života posvetio skrbi za djecu i njihovu dobrobit. Također, povjesničar i pedagog, hercegovački franjevac mr. sc. Gojko Zovko, koji živi i djeluje u Švicarskoj, pridružio se kroz međunarodne organizacije koje se bave dobrobiti djece. Franjevac mr. sc. Miljenko Mića Stojić također sudjeluje u istraživanjima vezanim uz nevine žrtve ratova i poraća na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U Zavod se uključila i Ksenija Abramović, mag. oec., osnivačica i glavna urednica Laudato televizije, koja nastoji kroz svoje priloge rasvijetliti istinu i pružiti podršku obiteljima čija su djeca stradala u ratu. Organizatori nacionalnog skupa u Remetama, doktorand Ivan Pavić, mag. geol., i Marko Tomić, mag. ing. silv., svojim radom daju poticaj daljnjim istraživanjima i okupljanju roditelja djece stradale u obrambenom Domovinskom ratu.

Jedan od novijih članova Zavoda je i dragovoljac Domovinskog rata, poznati hrvatski psihijatar dr. Herman Vukušić, specijalist psihijatrije. Njegov doprinos, osobito u prepoznavanju i liječenju psiholoških poteškoća braniteljske populacije, iznimno je važan te daje smjernice u prepoznavanju problema i njihovom prevladavanju.

U dogovoru s udrugama i roditeljima stradale djece, te uz podršku institucija na čelu s Ministarstvom branitelja, dogovoreno je daljnje istraživanje i snimanje dokumentarnih filmova pod geslom "Da se zlo nikad ne ponovi!". Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno toliko djece da bi to činilo jednu prosječnu školu, dok su tri škole djece ranjene. Ove brojke ukazuju na genocid. Također, na području Bosne i Hercegovine ubijena je jedna prosječna škola hrvatske djece, a podaci o ranjenoj djeci i dalje se prikupljaju. Ubijene su i brojne trudnice, što dodatno naglašava brutalnost ratnih zločina.

Povijest je znanost koja se mora kontinuirano istraživati i revidirati, kako bi se sačuvala istina i spriječilo ponavljanje zločina.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: