Duhovna obnova ministranata

Duhovna obnova ministranata

U Župi Preslavnoga Imena Marijina u Osijeku, u subotu 15. siječnja održana je, pod vodstvom župnika, preč. Ivana Jurića i župnog vikara Nine Perice, duhovna obnova ministranata.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
17.01.2022 09:48

 

Prvi dio duhovne obnove održan je u Pastoralnom centru, gdje su se okupila 52 ministranta. Trideset ministranata osnovnoškolskog je uzrasta, a 22 ministranta srednjoškolci su i studenti.

Župnik Jurić održao je katehezu na temu ''Ministranti su najljepši cvjetovi na oltaru''. Pojasnio je ministrantima njihovu službu u Crkvi kroz stoljeća, njezinu važnost, uzvišenost, privilegiranost poslužitelja oltara koji su najbliži svećeniku pri bogoslužnim činima. Ministranti svojim savjesnim služenjem i samim gestama pojašnjavaju ljudima u crkvi liturgijsku poruku svetih čina, zato moraju biti duboko svjesni svog poslanja, a i sudjelovanja u navještaju Radosne vijesti. Njihov udio u Crkvi nije malen. Toga su vjernici svjesni, i to su svojim obilnim prilozima kod blagoslova obitelji pokazali govoreći: ''Ovo je za našu crkvu, a ovo je za ministrante'', rekao je župnik ministrantima i pojasnio da svećenici i ministranti pri blagoslovu ne dobivaju priloge samo za sebe, već kao službenici Crkve, za Crkvu. Svi smo u poslanju Crkve, a Crkva je mistično Tijelo Kristovo, pojasnio je župnik Jurić. Kapelan je ministrantima pojasnio značenje mističnog Tijela Kristova tumačeći poslanicu sv. Pavla koja govori o udovima tijela. Tijelo ne može skladno funkcionirati ako nema sklada u udovima (rukama, nogama, prstima…). Svi smo mi udovi Kristova tijela u Crkvi i imamo svoje poslanje, poručio je vlč. Perica. Nakon kateheze slijedila je krunica.

Drugi dio duhovne obnove sastojao se od euharistijskog klanjanja pred Presvetim u župnoj crkvi. Župnik je, predmoleći molitvu, ministrantima osvijestio da je Isus sada opipljivo prisutan i živ u posvećenoj hostiji koja je hrana za život svega svijeta. Svi su pokušali ući u iskustvo molitve, pjevajući i ponavljajući pojedine zazive za sebe i za svoje roditelje, braću, sestre i prijatelje. Bilo je zanimljivo promatrati ministrante različitih uzrasta kako u šutnji, molitvi i pjesmi sudjeluju i prihvaćaju Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Više puta župnik je osvijestio da je Isus živ i da sve prisutne gleda i sluša.

Uslijedio je zajednički ručak, podjela darova prikupljenih tijekom blagoslova obitelji te druženje sa župnikom Ivanom i kapelanom Ninom. Prisutni ministranti bili su oduševljeni molitvom i zajedništvom.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: