Duhovna obnova u Punitovcima

Duhovna obnova u Punitovcima

Voditelj duhovne obnove bio je dr. sc. fra Josip Blažević, OFMConv.

Autor
Ivica Zrno/Laudato
Fotograf
Josipa Henizelman/Branko Funjak
Objavljeno:
 
15.03.2024 14:05

 

Od petka do nedjelje, 8. – 10. ožujka 2024., uoči 4. korizmene nedjelje, u župi svetog Ladislava kralja organizirana je korizmena duhovna obnova koja je zaključena Radosnom nedjeljom kada župa uobičajeno ima godišnje župno klečanje.

Voditelj duhovne obnove bio je dr. sc. fra Josip Blažević, OFMConv.

Obnova je započela u petak prilikom za sakrament Pokore i Pomirenja, pobožnošću križnog puta i euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Josip Blažević uz suslavljenje domaćeg župnika, vlč. Ivice Zrno. U prvoj večeri fra Josip je govorio na temu ''Zar je tvoje oko zlo što sam ja dobar?''

Subotnji dan bio je ispunjen vrijednim duhovnim ponudama već od prijepodnevnih sati. Najprije je ponuđena mogućnost za sakrament Pokore i Pomirenja te osobnog razgovora s voditeljem duhovne obnove.

Zatim je uslijedilo prvi ciljani duhovni susret na koji su pozvana osobito osnovnoškolska djeca u pratnji svojih roditelja i župnih animatorica Viktorije i Dore Poljarević. Obraćajući se njima, fra Josip je istaknuo važnost vjerničkg, kršćanskog odgoja već od najranije dobi. Kao temu susreta imao je Kralja lavova.

U podne su pozvani svi župljani ostaviti dnevni posao i doći u crkvu na zajedničku molitvu i zahvalu Gospodinu za sve što od Njega primaju. Fra Josip je iskoristio prigodu za govor o vrijednosti svakodnevne molitve, a posebno obiteljske koja uvijek donosi obilje duhovnih plodova.

Poslijepodnevno vrijeme bilo je predviđeno za prvopričesničke i potvrđeničke kandidate koji su došli u pratnji svojih roditelja i katehistice Ane Eling koja se osobito brine za prvopričesničke kandidate. Pozivajući se na pitanje/temu ''Tko još ima takvog oca?'', okupljenima je proslijedio veoma važnu poruku o privrženosti obitelji i poštivanju obiteljskih vrijednosti kao i odnosa koji u obitelji vladaju. Biblijskom slikom o milosrdnom ocu / izgubljenom sinu, predočio je obiteljske situacije te pojasnio veličinu nebeskog Oca.

U večernjim satima ponovno je bila prigoda za sakrament Pokore i Pomirenja, nakon čega je uslijedila pobožnost križnog puta. Euharistijskim slavljem vjernicima je pružen uvod u katehetsku večer sa temom ''Nemoj imati drugih bogova osim mene!'' Katehetska večer započela je nakon euharistijskog slavlja, a kao uvodni dio mladi iz VEZ-a sv. Antuna (vinkovačke evangelizacijske zajednice) izveli su scenski prikaz ''Šaul kod vračare u En Doru''. Pozivajući se na vrijednost i veličinu Euharistije, te scenski prikaz, fra Josip je okupljenima protumačio vrijednost Božjega dara sakramenata, važnost vjernosti Bogu, kao i opasnosti koje donosi današnje vrijeme. U više konkretnih primjera upozorio je na zamke današnjega vremena koje nas mogu odvojiti od Boga.

U nedjelju su slavljena 3 euharistijska slavlja, u Jurjevcu Punitovačkom, Josipovcu Punitovačkom i Punitovcima. U prigodnoj homiliji fra Josip je progovorio o smislu korizme i korizmenog vremena, pozivu na svetost koji nam dolazi od Gospodina i vrijednosti Euharistije koju vjernici punitovačke župe, uz redovito euharistijsko slavlje, imaju priliku na osobit način častiti upravo ovoga dana kada je njihovo godišnje župno klečanje. Osobito ih je pozvao da iskoriste ovu vrijednu duhovnu priliku.

Na koncu svih euharistijskih slavlja župnik je zahvalio fra Josipu na dolasku i spremnosti prihvatiti vodstvo kod duhovne obnove, za koju vidimo da već donosi duhovne plodove.

Nakon zadnjeg euharistijskog slavlja, u župnoj crkvi svetog Ladislava kralja u Punitovcima izložen je Presveti Oltarski Sakrament i ostavljen kako bi se vjernici tijekom poslijepodnevnih sati u osobnoj pobožnosti mogli doći pokloniti Presvetom Oltarskom Sakramentu i izliti svoje osobne molitve. Uz fra Josipa i župnik je pozvao sve vjernike da se odazovu na klanjanje te da ne dopuste da Gospodin ostane sam, podsjećajući na Kristove riječi: ''Zar jednu uru niste mogli probdjeti sa mnom?'' (Mt 26, 41).

Tijekom cijelog poslijepodneva vjernici su dolazili u crkvu i u dubokoj pobožnosti izrazili svoje vjerničke osjećaje. Izmjenjivali su se redom kruničarke, djeca i mladi, žene i muškarci, a ostavljeno je i vrijeme za osobnu pobožnost. U 15 sati, sat vremena prije zajedničkog blagoslova, organizirano je zajedničko klanjanje za sve župljane. Biranim tekstovima i pjesmama euharistijskog karaktera, vlč. Ivica Zrno potaknuo je okupljene vjernike na trajno štovanje sakramenta Euharistije. Na koncu zajedničkog klanjanja podijeljen je blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Za istaknuti je kako se na sva 3 dana duhovne obnove odazvao veliki broj župljana te da je crkva sve dane bila ispunjena isključivo domaćim vjernicima. Također, na euharistijsko klanjanje odazvao se veliki broj vjernika, koji su prethodno sudjelovali na prijepodnevnom euharistijskom slavlju.

J.B.

 

duh. obnova

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: