Dvostruko slavlje u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku

Dvostruko slavlje u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku

Vjernička zajednica Presvetoga Trojstva u Novom Travniku proslavila je svoj drugotni patron Bl. Drinske mučenice te obilježila 20 godina postojanja župe.

Autor
nedjelja.ba/Laudato
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
25.09.2023 10:44

 

Svečanu Euharistiju slavio je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, fra Ivan Matić. Koncelebriralo je nekoliko svećenika među kojima su bili gučogorski arhiđakon i kanonik, mons. Pavo Jurišić te župnik, don Anto Ledić, koji je na početku pozdravio nazočne te progovorio o pastoralnim razlozima osnivanja nove vjerničke zajednice i o statistikama.

“Za 20 godina djelovanja župe kršteno je 658 djece, vjenčano 348 parova, a preminulo je 417 osoba. Prvu svetu pričest primilo je 840 djece, Svetu potvrdu 945 mladih dok su sakrament Svetog reda primila četiri mladomisnika. Bogu smo zahvalni za sve darove, milosti i za sve dobročinitelje koji su nas pratili i još uvijek prate molitvom i materijalnim dobrima”, kazao je don Anto istaknuvši kako su među hodočasnicima i vjernici iz župe Staro Petrovo Selo u kojoj je rođena Bl. Jula Ivanišević, a došli su sa svojim župnikom, don Ivanom Nikolićem.

Krist kao smisao života

U prigodnoj propovijedi fra Ivan je naglasio bitne aspekte života bl. Drinskih mučenica, sestara koje su prepoznale Božju ljubav i poziv da budu otvorena srca ka Gospodinu. Posvijestio je kako se pravi smisao života “samo može vidjeti i otkriti u neizmjernoj žrtvi gdje je On, Isus Krist, sišao s nebesa u punini”.

“U punini kao svemu jednak čovjeku osim u grijehu. Uzeo je naš život, naše tijelo i naše boli. Krist je smisao života. Tako, promatrajući i naše časne sestre koje su cijeli svoj život svjedočile ljubav i predale ga Bogu, vidimo povezanost patnje i žrtve ljubavi prema Isusu Kristu”, kazao je te naglasio kako “nitko nije slučajno na zemlji, svatko ima svoj cilj i smisao”. Posvijetlivši kako Krist vodi kroz život, dodao je kako “svi koji su živjeli po Kristu, žive sad s Kristom jer su i trpjeli s Kristom. Na kraju je propovjednik potaknuo nazočne “da dopuste Božjoj providnosti voditi ovu župu” i pozvao nazočne da zajedno zavape iste one riječi bl. Drinskih mučenica: “Isuse, spasi nas”.

Duhovna priprava i koncert

Ovom slavlju prethodila je trodnevna duhova obnova koju su predvodili župnik don Ante Ledić, župni vikar vlč. Boris Plavčić te dekan KBF-a u Sarajevu, preč. Darko Tomašević.

Također, sestre Kćeri Božje ljubavi na čelu s provincijskom glavaricom, s. Gordanom Igrec, hodočastile su putovima blaženih Drinskih mučenica i pohodile župu. Pred zavjetnom kapelom molile su po zagovoru Drinskih mučenica za potrebe Družbe, siromaha i svih onih koji se utječu zagovoru blaženica.

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice župe, održana je večer slavljenja i molitve uz koncert Alana Hržice, a molitveni program vodili su vlč. Sandro Jurešić, vlč. Boris Plavčić i fra Ivan Matić pred gotovo 2000 ljudi koji su pjevali zajedno s popularnim duhovnim kantautorom Hržicom.

Inače, župa Presvetog Trojstva u Novom Travniku utemeljena je odvajanjem naselja od župa Rankovići i Uzašašća Gospodinova. S obzirom na to da je tako Novi Travnik dobio dvije župe, narod je crkvu u “starijoj” nazvao “gornjom”, a novu – čiji je kamen temeljac blagoslovio papa Ivan Pavao II. u Sarajevu 1997. – “donjom”. Za kraj dodajmo kako se spomendan bl. Drinskih mučenica iz pastoralnih razloga u ovoj župi slavi na dan njihove beatifikacije koja je bila 24. rujna 2011. u Sarajevu, a ne na nadnevak njihova rođenja za nebo koji je 15. prosinca.

1

 

2

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: