[FOTO] U Srijemskoj biskupiji proslavljen blagdan svetog Klementa

[FOTO] U Srijemskoj biskupiji proslavljen blagdan svetog Klementa

Misno slavlje predslavio je nadbiskup beogradski, mons. Stanislav Hočevar, uz koncelebraciju srijemskog biskupa, mons. Đuru Gašparovića.

Autor
Ana Hodak/Ivica Zrno/Laudato/D.T.
Fotograf
Ivan Reves
Objavljeno:
 
24.11.2020 09:13

 

Blagdan svetog Klementa, pape i mučenika, zaštitnika župe Hrtkovci (Srijemska biskupija) proslavljen je 23. studenoga svečanim misnim slavljem koje je predslavio nadbiskup beogradski, mons. Stanislav Hočevar, a u koncelebraciji su bili: mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup; preč. Marko Loš, župnik u Petrovaradinu 3; preč. Blaž Zmaić, župnik u Irigu; vlč. Ivica Zrno, župnik u Laćarku; vlč. Ivan Rajković, župnik u Petrovaradinu 2; vlč. Nikica Bošnjaković, župnik u Šidu; vlč. Mihael Sokol, tajnik Beogradske nadbiskupije te župnik domaćin, vlč. Ivica Živković.

Na početku euharistijskog slavlja mons. Stanislav Hočevar izrazio je veliku radost zbog mogućnosti prisustvovanja proslavi sv. Klementa, pape i mučenika, jer vraćanjem na početke kršćanstva možemo vidjeti koje su zadaće nas danas.

Otkrivajući sebe, otkrivamo Boga

U prigodnoj homiliji beogradski nadbiskup ukazao je na primjer sv. Klementa kao na onog koji je toliko ljubio Boga da je dao svoj život te je posebno naglasio kako je ovaj svetac, promatrajući stvoreni svijet, otkrivao Boga Stvoritelja, koji ga savršeno vodi. Dodao je kako mu je to omogućilo da duhovno raste i napreduje te postane sposoban preuzeti službu koja mu je namijenjena.

– Tako smo pozvani i mi, ne samo da kao slučajno živimo u ovo vrijeme već da upravo danas otkrivamo svoje službe. Svatko je od nas upravo u ovo vrijeme upravo na ovome mjestu. Nemojte se bojati, nemojte se stidjeti, nemojte misliti da ste manje vrijedni od nekih. Ovo je vaše mjesto i svatko od vas ima danas odličnu ulogu. Naše uloge nisu takve da bi izvana izgledale izvanredne. Naša je izvanrednost u tome da najobičnije stvari svakog dana radimo izvanrednom ljubavlju, izvanrednom radošću i izvanrednom harmonijom u svojoj obitelji, u svom kraju, na poseban način u svojoj župi. Pokušajmo danas, slaveći sv. Klementa, jače otkriti sebe, svoj karakter, svoju osobnost, svoje karizme koje je Bog svakom dao. Možda nemamo dovoljno vjere u samoga sebe. Vjerujemo u Boga, ali On je nas pozvao u život i zato, otkrivajući sebe, otkrivamo Boga – kazao je nadbiskup Hočevar.

Današnji čovjek odbacio je Boga

U nastavku propovijedi nadbiskup je ukazao na problem ovog svijeta, koji živi kao da mu Bog nije potreban. Naglasio je da ako je u ono vrijeme, kad je živio Klement, kršćanstvo bilo progonjeno, danas je progonjeno na mnogo opasniji, suptilan način. Dodao je kako se nekad kršćane ubijalo, ali danas se svi, ukusno na prvi pogled, bore protiv toga da bismo mi vjerovali da je Bog nas pozvao u život. 

– Današnji način života, tehnika, nauka, zapravo hoće reći da Bog nije potreban… Čovjek na neki način hoće sam odlučiti tko će se roditi, a tko ne će, hoće li biti muško ili žensko, kako bi čitav život mogao sebe samoga mijenjati. Taj intervent u tajnu života donio nam je ove maske na lice. Nosimo maske zato što današnji ljudi žive u maskama, jer žele biti bogovi i nose maske boga na svojim licima, proglašavaju se tvorcima, onima koji mogu sami odlučivati kakav bi trebao biti naš ljudski život. Budući da čovjek sam stvara čovjeka, onda više nije važna moralna odgovornost. Čini se da oni koji imaju više materijalnih sredstava, velike međunarodne korporacije, mogu nad nama gospodariti. A gospodare između ostalog i zbog toga što smo mi vjernici zaboravili da je vjera najveći mogući čin čovjeka da poklekne pred Bogom i prizna ga svojim Stvoriteljem – upozorio je mons. Stanislav Hočevar.

Zajedništvo

Nadbiskup Stanislav Hočevar propovijed je zaključio isticanjem važnosti zajedništva jer to  je jedini način da svjedočimo Boga. Napomeno je kako su distanciranja, izolacije i maske, mjere koje moramo poštovati iz preventivnih razloga, ali ne smijemo dopustiti da to bude naš stil života. 

– Sada kada ne možemo biti blizu jedni drugima, moramo više voljeti jedni druge i više se duhovno povezivati. Posebno je pozvao na povezivanje katolika u Srbiji, jer samo jako zajedništvo može odgovoriti mnogim izazovima – zaključio je mons. Stanislav Hočevar.

Na koncu euharistijskog slavlja župnik vlč. Ivica Živković zahvalio je predsjedatelju slavlja, srijemskom biskupu i svim svećenicima koji su došli uzveličati proslavu crkvenoga goda, kao i svim vjernicima, domaćinima i gostima, koji su imali hrabrosti doći. Posebno je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji slavlja.

Nakon domaćeg župnika, vlč. Ivice Živkovića, okupljenima se obratio mons. Đuro Gašparović. U svom obraćanju zahvalio je predsjedatelju euharistijskog slavlja, mons. Stanislavu Hočevaru, na dolasku i predslavljenju Euharistije na ovaj veliki i važan dan za župu u Hrtkovcima. Zatim je istaknuo kako su sve zahvale išle zaslužnim osobama, ali jedna od njih nije nikako spomenuta, a to je upravo župnik, vlč. Ivica Živković, kojega treba prepoznati kao vrijednog svećenika te župnika koji s radošću vrši svoju službu.
Domaćini su u dvorištu pripremili posluženje, ali nije bilo tradicionalnog druženja zbog aktualne pandemije i propisanih mjera.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: