Karla Miletić iz Zadra pobjednica 10. festivala duhovne glazbe "Svjetlost dolazi"

Karla Miletić iz Zadra pobjednica 10. festivala duhovne glazbe "Svjetlost dolazi"

Jubilarni i posljednji međunarodni 10. festival duhovne glazbe ''Svjetlost dolazi'' Zadar 2022., uspješno je održan 30. rujna u HNK-u Zadar.

Autor
Slobodna Dalmacija/zadarski.hr/Laudato/F.P.
Fotograf
Bojan Bogdanić
Objavljeno:
 
11.10.2022 16:54

Posjetitelji i istinski ljubitelji suvremene kršćanske glazbe, u svijetu poznate kao CCM (Contemporary Christian Music) i ove godine imali su prilike uživati u novokoponiranim skladbama i interpretacijama ukupno 13 izvođača.  

Pobjednica ovogodišnjeg festivala je Karla Miletić iz Zadra. Osvojila je nagradu publike za skladbu “Zagrli anđela svog”, autora teksta i glazbe Darija Vištice, autora aranžmana Darija Vištice, Jere Šešelja i Karle Miletić. Nagradu publike uručila joj je Rina Dože-Marinić, savjetnica za kulturu i tehničku kulturu Upravnog odjela za kulturu i šport grada Zadra.

Stručni ocjenjivački žiri činio je četvero članova: Matia Čirjak, kantautorica duhovne glazbe; Silvija Romić, zadarska novinarka, predsjednica Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva "Zoranić"; Davor Petrović, glazbeni pedagog, skladatelj, umjetnički voditelj, član brojnih klapa i ansambla (zadarski madrigalisti, klapa ''Intrade'') i Saša Miočić, skladatelj, glazbeni producent, multiinstrumentalist i umjetnički ravnatelj festivala "Svjetlost dolazi", imao je težak zadatak. Trebali su odlučiti tko će ove godine osvojiti nagrade, a njihova odluka bila je jednoglasna te su Nagradu za najbolji tekst odlučili dodijeliti Sonji Agati Bišćan iz Strasbourga za skladbu ''Svjetlost'', čija je autorica teksta i glazbe Sonja Agata Bišćan, a autor aranžmana Ludvico Bisconti. Nagradu joj je uručila Silvija Romić.

Nagradu za najbolju glazbu osvojio je duo ''Dominika'' iz Zagreba za skladbu ''Prijatelj'', čiji su autori teksta, glazbe i aranžmana Nika Mutak i Dominik Došen. Nagradu im je uručila Matia Čirjak. Nagradu za najbolji aranžman osvojili su ''Afterlife'' iz Volodera za skladbu ''Na krilima'', čiji je autor teksta i glazbe Kristijan Jalšić, autor aranžmana Kristijan Jalšić, Marko Javorski i Vedran Doležal. Nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija dodijelili su Esteri Stojko iz Logatec, Slovenija, za skladbu ''V tebi zmorem vse'', čiji je autor teksta i glazbe Bojan Škrlj, autor aranžmana Luka Petrovičić, Vana Skubic i Estera Stojko.

zadar

Izvođači su nastupali uz instrumentalne matrice, a pratili su ih back vokali zadarski glazbenici Gloria i Klaudio Krizman.

Voditelji festivalskog programa bili su Iva Rogić i Damir Granić, inspicijent festivala Mladenka Mašina, ton majstor Zoran Gugić, a light tehničar Mihovil Seko. 

Pokrovitelji festivala bil su Grad Zadar, Zadarska županija, TZ grada Zadra, NMZ, Općina Preko, Općina Kukljica i Općina Tkon, a festival je sponzorirao Ilirija d.d. Turisthotel d.d. Nasadi d.o.o. Maraska d.d. Vina Poljak, Sirana Gligora d.o.o. i Frizerski salon "Ko te šiša".

Revijalni gost festivala bila je Jelena Skoko iz Širokog Brijega -BiH, kantautorica kršćanske pop glazbe, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i filozofije i državna sutkinja u Odbojkaškom savezu Federacije Bosne i Hercegovine. Nastupala je dva puta na festivalu u Zadru, 2018. godine osvojila je nagradu za najbolji aranžman za skladbu „Na križu“, a 2020. godine osvojila je nagradu za najbolji tekst za skladbu "Hrabrost". Jelena je izvodila svoje autorske pjesme Izliječi me, Pustinja, Predanje, Hrabrost i Na križu.

zada r32

Ono što je važno istaknuti u ovih 10. godina održavanja festivala u Zadru skladbe su prijavljivali renomirani i potvrđeni autori,  poput Marka Tomasovića, Nedo Zuban, Davor Jašek,Toni Eterović, Antonia Tkalec, Tea Vidaić, Čedo Antolić, fra Marina Karačić, Sonja Agata Bišćan, Petra Antolić i drugi poznati autori. To su sve imena tekstopisaca i skladatelja sa nekim od strukovnih nagrada HDS-a, ili strukovnim nagradama poput nagrade Porin, članovi HDS-a koji se bave skladanjem i popularne glazbe.

Kao revijalni gosti nastupali su najistaknutiji izvođači  duhovne glazbene scene u RH poput npr. Željke Marinović dobitnice nekoliko prestižnih nagrada, nagrade Porin ili Antonia Tkaleca skladatelja, tekstopisca, kantautora, glazbenog producenta i multiinstrumentaliste duhovne glazbe koji je 2016. godine od Ministarstva kulture Republike Hrvatske primio status slobodnog umjetnika što je najveće moguće priznanje jednom profesionalnom glazbeniku.

Festival duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” Zadar bio je jedini glazbeni festival u Zadru s jubilarnim izdanjem i posljednji, a organizatori udruga “Stihovi i Note” već sada najavljuju kako grad Zadar neće ostati bez glazbenog festivala. Za sljedeću godinu planiraju s održavanjem Festivala glazbe “Glas kantautora” Zadar 2023. koji će se održati u Koncertnoj dvorani braće Bersa. Nadaju se da će se i taj festival razvijati iz godine u godinu te im je plan da se s vremenom održava u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

fds

Vesna Benić ravnateljica festivala duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” i predsjednica udruge “Stihovi i Note” ovim putem zahvaljuje se svima koji su podržavali ovaj festival i omogućili da se uspješno održava punih deset godina. Posebno se zahvaljuje bliskim suradnicima s kojima je uspješno surađivala na festivalu, potom se zahvaljuje svim posjetiteljima, medijima koji su ga vjerno pratili, a najviše se zahvaljuje brojnim izvođačima koji su iza sebe ostavili neizbrisive tragove i bogatstvo pisanja i skladanja suvremene kršćanske glazbe.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba

Još iz rubrike: