Koncert o 800. obljetnici osnutka Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra

Koncert o 800. obljetnici osnutka Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra

U predvečerje svetkovine apostolskih prvaka, sv. Petra i Pavla, u crkvi sv. Jurja, u Starom Gradu u Kaptolu, u ponedjeljak 28. lipnja održan je tradicionalni Petrovski koncert: 'Tu es Petrus', o 800. obljetnici ustanovljenja Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra, koji je u Starom Gradu imao sjedište.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
29.06.2021 11:07

 

Koncertu je prethodila zahvalna molitva prigodom 800. obljetnice. Uz biskupa Antuna Škvorčevića na koncertu su bili članovi Požeškoga stolnog kaptola sv. Petra na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, kaptolački župnik Mario Rašić i drugi svećenici, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić te drugi ljubitelji sakralne glazbe.

Komornim orkestrom ravnao je Josip Prajz, a u njegovu sastavu bili su: Marta Stanec, Jakov Šredl, Jelena Lelas, Krešimir Ivančić, Tin Reba, Ines Jagec, Valentina Mravlinčić, Višnja Sekula, Helena Janson i Kiril Naumov (violine), Filip Nemet Gužvić i Dora Palac (viole), Ana Majer i Željko Štrbac (violončela), te Igor Crnek (kontrabas). Solističke dionice izveli su sopranistica Martina Barišić, tenor Kristijan Kostić i trubač Lovro Ticl.

Izvedena su sljedeća glazbena djela: G. F. Händel, 'Passacaglia' (iz Suite u g-molu, HWV 432); G. F. Händel, 'Suita u D-duru' (Water Music, HWV 341 – solo: Lovro Ticl, truba); G. F. Händel, 'Comfort Ye My People / Every Valley' (recitativ i arija iz oratorija 'Mesija' – solo: Kristijan Kostić, tenor); J. S. Bach, 'Passacaglia u c-molu' (BWV 582); A. Vivaldi, 'Ljeto' (III. stavak Presto); W. A. Mozart, 'Mala noćna muzika' (I. stavak Allegro); W. Gomez, 'Ave Maria', solo: Martina Barišić, sopran.

Na svršetku programa u prigodnoj riječi biskup Antun podsjetio je da je ovo bio koncert u čast sv. Petra i njegovih 800 godina u našemu Požeškom kaptolu. Izrazio je uvjerenje da je u ušima slušatelja dobro odjeknulo izvrsno muziciranje orkestra i solista u snažnoj arhitekturi još neobnovljene crkve sv. Jurja, zapitavši je li dovoljno odjeknulo i u njihovim srcima ono što je glazba u njima pokrenula. Dodao je kako nas ono što navedenim putem odjekne u našem srcu i ispuni ga, povezuje na svoj način s onim što je nosio Petar u srcu kad je na dan Pedesetnice bio ispunjen Duhom Svetim i kad je zajedno s drugim učenicima bio dionik Snage koja dvije tisuće godina oživljava Crkvu kojoj je on poglavar po svojim nasljednicima, a bila je prisutna među nama i po djelovanju Kaptola sv. Petra.

Tim istim Duhom bili su ispunjeni prepošti i drugi članovi Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra dok su tijekom srednjeg vijeka služili Bogu i ljudima ponajprije u liturgiji, a onda i u onim djelatnostima koje su vršili u Kaptolu kao vjerodostojnom mjestu. Tim su Duhom bili ispunjeni i srijemski biskupi koji su tijekom 18. stoljeća u njemu imali svoje sjedište, kao i svi oni koji su se ovdje susretali sa sv. Petrom po instituciji Kaptola i po župi u Kaptolu koja je pod njegovom zaštitom, rekao je biskup.

Ustvrdio je da je toj ispunjenosti, koju posreduju glazba i vjera, ime Duh koji povezuje stoljeća i ljude u zajedništvo, koje ne možemo do kraja definirati, jer ono je Božje djelo u nama. Kazao je da se raduje onomu što je ovaj koncert ostvario u nama, a napose onomu što je tijekom 800 godina ostvareno ovdje u Kaptolu. Čestitao je Požeškom stolnom kaptolu sv. Petra 800. obljetnicu njegova prethodnika Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra. Kaptolačkom pak župniku i načelniku Općine čestitao je dan zaštitnika župe koji je ujedno i Dan Općine. Čestitao je i svim nazočnima koji vole kaptolačkog sv. Petra, naglasivši da bi lik apostolskog prvaka bez kaptolačke vjere i štovanja bio u Hrvatskoj siromašniji. Orkestru na čelu s dirigentom Josipom Prajzom i svim solistima zahvalio je što su glazbom pridonijeli da u ljudima odjekne i ispuni ih ono što je Božje i Petrovo.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba