Koncert svetom Jakovu na dar

Koncert svetom Jakovu na dar

Mješoviti zbor katedrale sv. Jakova u Šibeniku održao je dojmljiv ''Koncert svetom Jakovu na dar uz 725. obljetnicu Šibenske biskupije'' u ponedjeljak 24. srpnja, večer uoči svetkovine sv. Jakova, naslovnika šibenske katedrale.

Autor
Šibenska biskupija/Laudato/F.P.
Fotograf
Šibenska biskupija
Objavljeno:
 
25.07.2023 14:06

 

U prekrasnom ambijentu katedrale glazbenici su pokazali svu ljepotu i uzvišenost duhovne glazbe, izvodeći djela renomiranih skladatelja poput Conradina Kreutzera, Josquina des Presza, Giovannija Pierluigija da Palestrine i Luigija Vecchiottija. Zborom je ravnala voditeljica zbora Jelena Mikulandra, a za orguljama je bio Andro Čalo.

Koncert je počeo djelom Conradina Kreutzera ''Gospodinov je dan'', koji je bio odličan uvod u nastavak koncerta. Uslijedila je jednostavna, a istovremeno dojmljiva izvedba kompozicije ''Ave vera virginitas'' Josquina des Presza, koji je bio jedan od najpoznatijih skladatelja renesanse. Bogata harmonija i virtuoznost glazbenika ispunile su sveti prostor katedrale sv. Jakova izvedbom ''Jesu rex admirabilis'' od Giovannija Pierluigija da Palestrine.

Završni dio koncerta bio je posvećen Luigiju Vecchiottiju i njegovu djelu ''Introito, Kyrie'' i ''Gradual per la festa di s. Giacomo Apostolo'' koje je skladano u 19. stoljeću za šibensku katedralu. Središnji događaj večeri bio je kada je Mješoviti zbor katedrale sv. Jakova izveo Himnu svetom Jakovu Franza Kimoveca, pjesmu koja se u Šibeniku uvijek rado pjeva.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba

Još iz rubrike: