''Krila zorina'' pobjednička pjesma HosanaFesta 2023.

''Krila zorina'' pobjednička pjesma HosanaFesta 2023.

Festival hrvatskih duhovnih pjesama – Hosanafest održan je u nedjelju 8. listopada u dvorani Tehničke škole ''Ivan Sarić'' u Subotici, a slogan ovogodišnje festivala bio je: ''Rastimo u vjeri i množimo ljubav''.

Autor
hosanafest.suboticka-biskupija.onfo/Laudato/F.P.
Fotograf
Dario Marton
Objavljeno:
 
10.10.2023 17:22

 

Glavna nagrada ovogodišnjeg HosanaFesta u Subotici pripala je Josipi Akšamović iz Đakova koja je izvela pjesmu ''Krila zorina''. Tekst pjesme je prema Psalmu 139, glazbu potpisuje Marina Hojsak dok je obrada djelo Daniela Hojsaka.

Drugo mjesto osvojila je Marija Perković iz Njemačke (podrijetlom također iz Đakova) s pjesmom ''Tamo gdje si ti'', a treću Goran Pastor iz Subotice s pjesmom ''Bože''. Stručno povjerenstvo je za najbolju pjesmu u cijelosti proglasilo pjesmu ''Dragi Bože'' koju je izvela Andrea Štajgmajer iz Plavne. Za najbolje debitante proglašen je VIS ''Andrijane'' iz Splita koji se predstavio pjesmom ''Sunce dobrote'', a nagradu za najbolji tekst dobio je Robert Vrgoč iz Švicarske za pjesmu ''Nikad nije kasno da se obratiš''. Festival je otvorio prošlogodišnji pobjednik Goran Pastor iz Subotice, pjesmom ''Dušu Ti predajem'' zajedno s djecom iz raznih subotičkih župa. U revijalnom dijelu nastupio je VIS ''Noa'' koji djeluje pri Župi Marije Majke Crkve u Subotici te su otpjevali svoje tri pjesme kojima su se predstavili na HosanaFestu od prijašnjih godina.

Na HosanaFestu prvi put bio je nazočan i jedan biskup, novoimenovani subotički biskup Ferenc Fazekas. HosanaFest je organizirao Organizacijski odbor na čelu s dr. vlč. Marinkom Stantićem. I za ovu godinu, glavnu nagradu – statuu Hosanafesta osmislila je dizajnerica Đurđica Orčić, a izradio je vitražist Drago Ganić iz Sombora. Cilj festivala je promicanje kršćanskih duhovnih vrijednosti i poticaj na stvaranje nove autorske duhovne popijevke, suvremenog glazbenog izričaja. Voditeljica programa bila je Suzana Lukač.

Dan prije, u subotu 7. listopada, Organizacijski odbor dočekao je sve goste u crkvi Uskrsnuća Isusova gdje je održana duhovna obnova za sve izvođače. Nagovor o temi slogana festivala imala je vjeroučiteljica Mirjana Ivanković. Nakon nagovora uslijedilo je klanjanje pred Presvetim koje je predvodio dr. vlč. Marinko Stantić. Nakon duhovnog programa, zajedništvo je nastavljeno generalnom probom u dvorani. Sutradan, u nedjelju 8. listopada u jutarnjim satima, sudionici HosanaFesta sudjelovali su na Misi u crkvi Uskrsnuća Isusova koju je predslavio vlč. Vinko Cvijin, župnik ove župe u zajedništvu sa svećenicima koji su doveli svoje mlade.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba

Još iz rubrike: