Na Svetom Duhu održan koncert ''Biseri hrvatske zborske sakralne glazbe''

Na Svetom Duhu održan koncert ''Biseri hrvatske zborske sakralne glazbe''

U devetnici pred svetkovinu Bezgrješne, u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, u Zagrebu, u srijedu 1. prosinca Akademski zbor 'Ivan Goran Kovačić' održao je koncert ''Biseri hrvatske zborske sakralne glazbe''. 

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
M. BELOŠEVIĆ
Objavljeno:
 
02.12.2021 12:09

 

Koncert je bio treće događanje u sklopu kulturnog programa koji prati proslavu jubileja 100. obljetnice prisutnosti franjevaca konventualaca na Svetom Duhu. Riječ dobrodošlice uputio je gvardijan samostana Svetog Duha, fra Tomislav Glavnik, koji je podsjetio na bogatu glazbenu, poglavito zborsku tradiciju vezanu uz tu crkvu.

Pod ravnanjem Luke Vukšića, zbor je izveo niz autorskih skladbi, od kojih posebno valja istaknuti one u marijanskom tonu. Tako je izvedena 'Ave Maria' Ivana pl. Zajca, 'K suncu prosi vsaka roža' Rudolfa Matza, napjev 'Zdravo Devica' iz 'Citharae octochordae' u obradi Mate Lešćana, te 'Ave Maris Stella' Blaženka Juračića.

Izvedene su i skladbe Ivana Lukačića 'Ex ore infantium' i 'Panis angelicus' Franje Dugana, st., 'Molitva' Jakova Gotovca 'Terra tremuit' i Borisa Papandopula; 'Svet' iz Hrvatske mise u d-molu. Prisutni su imali prilike čuti i adventsku pjesmu 'Glasove su na nebeseh' iz Pavlinskog zbornika (1644.), te Posljednicu na Duhove: 'Dođi, Duše Presveti'.

Koncert je bio i humanitarnog karaktera, a posjetitelji su mogli dati prilog za obnovu Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba

Još iz rubrike: