Nova pjesma benda Cobus: ''Pod kapcima''

Nova pjesma benda Cobus: ''Pod kapcima''

''Ta Bogu sve je moguće'' dio je refrena nove pjesme benda Cobus koji nakon višegodišnje stanke predstavlja svoj novi singl. U suradnji s platformom Pod smokvom, na čijem se YouTube kanalu ova pjesma može poslušati, doista se potvrđuje tvrdnja iz događaja Blagovijesti kako je Bogu sve moguće. Bendu koji je nekoliko godina mirovao posložili su se svi uvjeti za puštanje novog singla.

Autor
HKM/Laudato/F.P.
Fotograf
Filip Vukina
Objavljeno:
 
27.02.2024 13:14

 

Naime, Cobus je počeo s djelovanjem 2012. godine te je od tada objavio nekoliko singlova. Sudjelovali su na koncertu ''Progledaj srcem'' u dvorani Doma sportova te su održali niz samostalnih nastupa i koncerata. Od početka njihova djelovanja, misija im je bila slijediti Božju riječ i pretakati ju u zvuk rock-pop pjesama. Upravo ta poveznica u stvaranju glazbe spojila ih je s platformu Pod smokvom čije je geslo ''Doživi Isusa''. Platforma Pod smokvom omogućuje svima koji imaju talent stvaranja i kreativnog izričaja da obogate tumačenja dnevnih čitanja i tako približe poruku Evanđelja. To okruženje stvorilo je preduvjete za suradnju benda Cobus, kojeg predvodi Fran Reizl i platforme Pod smokvom, predvođene pavlinom, fra Matom Kolakom. Fran i Mate su dugogodišnji prijatelji, a ova suradnja dogodila se nakon višegodišnjeg sazrijevanja i pjesme i same platforme, jer za sve što je dobro, potrebno je vrijeme i vjera.

Novi singl benda Cobus, ''Pod kapcima'', može se poslušati na YouTube kanalu Pod smokvom te platformama poput Spotifya, Deezera i iTunesa. Pjesma u svome nazivu krije i samu poruku pjesme, a ona se bavi pozivom na život u slobodi i izlasku iz vlastitih zatvora tame prema svjetlu koje je sam Krist. Pjesma je dinamičnog karaktera, s prizvucima rock-bendova poput U2-a, Switchfoota ili pak Coldplaya. Tema pjesme dotiče se niza vrlina koje su danas na meti izobličene kulture koja nerijetko narušava uvjete za održavanjem posvećenog života. Za razliku od moderne duhovne glazbe čiji je pretežit naglasak na slavljenje, ova pjesma iskazuje smjer i stil koji je bend Cobus zauzeo od samih početaka. Cobus nudi prodoran zvuk, dinamičnost i snažne tonove s kojima kao da se želi probiti zvučna barijera melankolije te probuditi mnoge usnule slušatelje željne promjena i osnaženja u Bogu. Življenje vjere je gotovo istovjetno boju jer svakodnevne žrtve i odricanja zbog predanja Kristu često iziskuju trpljenje te strateško postavljanje prema izazovima svijeta. I sama pjesma govori o boju, strijelama, slomljenim srcima, ali poentira time kako smo pozvani živjeti slobodni, u identitetu koji nam je Gospodin dodijelio, kao nova bića.

Sam spot sastoji se od niza scena kojima se želi dočarati napetost i želja za smirajem u Gospodinu. Polovica spota snimana je među snijegom prekrivenim krošnjama šume u Ravnoj Gori u Gorskom kotaru, dok je drugi dio snimljen u gotovo tisuću godina starom samostanu pavlinskog reda Sveti Petar u Šumi. Prostorije samostana poslužile su kao idealno okruženje u kojima svjetlo, iako gotovo neprimjetno, nadilazi sveprisutnu tamu te topi hladnoću zidova koja okružuje protagonista. Ista prostorija samostana predviđena je i uređuje se za svoju novu funkciju, tj. za kapelicu vječnog euharistijskog klanjanja. Upravo kroz nju poticat će se pobožnost klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu uz vodstvo pavlinskog reda. Pjesmom ''Pod kapcima'' utro se put u stvaranju nove duhovne svrhe tog naizgled 'nepopravljivog' prostora.

U nadolazećem razdoblju želja je benda iznjedriti još novih pjesama, čime se najavljuje album prvijenac od kojih je pjesma ''Pod kapcima'' prva objavljena pjesma. Platforma Pod smokvom zasigurno je pokrenula jednu novu lavinu stvaralačke snage i omogućila slušateljima osvježenje silinom ove nove pjesme.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba

Još iz rubrike: