Novi album Čede Antolića

Novi album Čede Antolića

Ovaj album nije objavljen samo u sjećanje na velikog umjetnika, već je to iznimno važno glazbeno djelo koje je ponovno nešto novo, ni u jednom trenutku zastarjelo.

Autor
Lasudato/D.T.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
22.08.2021 18:42

 

Čedo Antolić punih je pedeset godina nesvakidašnjom kreativnom snagom stvarao autorske pjesme i iza sebe ostavio antologiju duhovne glazbe u našoj povijesti, neizbrisiv i dubok trag. Napustio nas je 2019. godine, no njegova ostavština živi i dalje, s vremenom dobiva na težini i dalje znači. Na radost onih koji su pratili njegov rad, no vjerujemo i onih koji će ga tek upoznati, iza njega su ostale još neke neobjavljene izvedbe njegovih pjesama, koje imamo čast objaviti danas, na drugu obljetnicu kako nas je napustio. Riječ je o dvadeset godina starim snimkama sabranim na novom albumu: 'Čedo Antolić – Živim'. 

Album je nastao u jednom prijepodnevnom studijskom terminu, kada je Čedo sa svojom starom Fender gitarom sjeo za mikrofon i u jednom dahu odsvirao četrnaest autorskih pjesama, što ovaj album čini potpuno unikatnim uratkom koji ima snagu živog nastupa i čistoću studijske snimke. Sve to dogodilo se uslijed poznanstva s glumcem i režiserom Reneom Medvešekom, kada je njihova suradnja realizirana u glazbeno-poetskom recitalu 'Grad', napravljenom u sjećanje na Vukovar i Sinišu Glavaševića. Rene je za recital odabrao devet Čedinih duhovnih pjesama te je zaželio, ne bi li pjesme u toj jednostavnoj izvedbi ostale zabilježene, da idu u studio. U sat i pol vremena dogodila se nadahnuta simbioza Čedine gitare i glasa, uz snimljenu još pokoju pjesmu više. Bez glazbenih dorađivanja i prepravljanja, sve pjesme snimljene su od prve.

Cijeli svoj život Čedo je surađivao i snimao s mnogim prijateljima i neumorno vodio crkvene zborove te je svoj talent podlagao zborskim harmonijama i zajedništvu u glazbi, potičući mlade ljude da puste glas i da pjevaju strastveno. Na ovome albumu zabilježena je izvanrednost u jednostavnosti njegova glasa i gitare, ono što je za života on sam stavljao u drugi plan služeći zajedničkom predanju u harmoniji. Stoga ne čudi način na koji je komentirao ovaj svoj zapis: 'To bute vi objavili kad mene više ne bu.', u čemu se pomalo i krije razlog zašto to djelo već prije nije ugledalo svjetlo dana.

Ovaj album nije objavljen samo u sjećanje na velikog umjetnika, već je to iznimno važno glazbeno djelo koje je ponovno nešto novo, ni u jednom trenutku zastarjelo, već suvereno živi u ovom vremenu, kao što i sam naziv 'Živim' simbolično opisuje. U okvirima duhovne glazbe, ali i glazbe kao takve, bez obzira na to što je snimljeno prije toliko godina, ovo djelo potpuno je glazbeno osvježenje autentične vrijednosti, na Čedin način. Izdavač je 'Dallas Records', a ostvarenje ovog zapisa omogućili su prijatelji koji su ga poznavali i osjećali što je glazbom nosio. To su: Rene Medvešek, Franjo Vlahović – Kič, Davor Totović, Petar Bunić, Mario Kociper i Dora Bunić. Hvala im.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba

Još iz rubrike: