Novi glazbeni spot u izdanju Laudato Musica

Novi glazbeni spot u izdanju Laudato Musica

Pjesma ''Snaži nas Kristovom ljubavi'' u izvedbi Glazbene škole Slavonski Brod. 

Autor
Laudato/V.C.V./F.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
24.01.2023 11:37

 

Prigodom 180. obljetnice rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera Mješoviti zbor Glazbene škole Slavonski Brod pod vodstvom dirigentice, prof. Danijele Božičević snimio je videospot pjesme posvećene sinu grada Slavonskog Broda, Josipu Stadleru, pod naslovom ''Snaži nas Kristovom ljubavlju'' u izdanju Laudato Musica. Uoči proslave Stadlerova spot je premijerno emitiran na Laudato televiziji i YouTube kanalu.

Nositelj projekta snimanja je Sarajevska provincija Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Družbe sestara služavki Maloga Isusa i njihova Spomen-kuća Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu zajedno s provincijskom glavaricom, s. M. Anom Marijom Kesten. Tekst i glazbu ove četveroglasne kompozicije za mješoviti zbor napisao je vlč. Bruno Diklić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije. Skladba sadrži sedam strofa čiji tekst opisuje važne segmente Stadlerova života, a ovom prigodom snimljeno je njih tri.

Studijsku audiosnimku izradio je glazbeni producent i tonski majstor Tihomir Ivanetić (Rockoko studio, Strizivojna), a scenarij, videosnimku i aranžman videospota Jerko Abičić (Metanoya – Sound & Video recording studio, Osijek).

Lokacije na kojima se snimao videospot povezane su sa Stadlerovim životom i njegovom baštinom u rodnom gradu: spomen-ploča i kip Josipa Stadlera kod mjesta gdje je nekada stajala njegova rodna kuća, crkva Gospe Brze Pomoći u kojoj je Stadler kršten, Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koju je pohađao te samostan i novootvorena Spomen-kuća Josipa Stadlera u Brodskom Vinogorju.

Cilj ovog projekta prvenstveno je prošiti glas i upoznati građane Slavonskog Broda sa životom i djelom njihova sugrađanina Josipa Stadlera, kao i sve ostale zainteresirane vjernike i poštovatelje Stadlerova lika i djela.

Josip Stadler rođen je u Slavonskom Brodu 24. siječnja 1843. Školovao se u rodnom gradu, potom u Požegi, Zagrebu te na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu gdje je postigao doktorat iz filozofije i teologije. Bio je sveučilišni profesor u Zagrebu. Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881. g. prvim vrhbosanskim nadbiskupom sa sjedištem u Sarajevu. Josip Stadler poznat je po svojem gorljivom apostolskom djelovanju, osobito među siromasima i siročadi. Zbog krjeposnog života prozvali su ga ocem sirotinje. U Sarajevu je izgradio katedralu, bogoslovno sjemenište s crkvom sv. Ćirila i Metoda, kaptol i nadbiskupski dvor, dok je u Travniku podigao sjemenište i gimnaziju. Za siromašnu i napuštenu djecu izgradio je ubožnice ''Betlehem'' i ''Egipat'', a samostane za redovnice iz Družbe sestara Služavki Maloga Isusa koje je utemeljio. Umro je u Sarajevu 8. prosinca 1918. g. U tijeku je crkveni postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

Glazbeni spot ''Snaži nas Kristovom ljubavlju'' možete pogledati na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=au9nGAvex_o

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba

Još iz rubrike: