Održan koncert korizmenih napjeva o. Fortunata Pintarića

Održan koncert korizmenih napjeva o. Fortunata Pintarića

Koncert korizmenih napjeva iz zbirke ''Crkvena lira'' održan je u ponedjeljak 27. veljače 2023. godine u crkvi sv. Martina u Zagrebu u sklopu renomiranog Festivala 32. svečanosti Pasionske baštine.

Autor
Pasionaska baština/Laudato/F.P.
Fotograf
www.pasionska-bastina.com
Objavljeno:
 
01.03.2023 08:17

 

Koncert je održan u organizaciji predsjednice Festivala, mo. Eve Kirchmayer Bilić, dugogodišnjeg rektora crkve, preč. dr. sc. Đure Zalara te Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Brojnoj publici predstavljeni su fragmenti korizmenih napjeva iz riznice hrvatskog skladatelja, svećenika i redovnika, o. Fortunata Pintarića.

Pintarić je rođen u Čakovcu 1798. godine, a umro je 25. veljače 1867. godine u Koprivnici, gdje je proveo najveći dio svoga života. Uglazbio je više od 500 crkvenih popijevki. Veliki obol očuvanju tih popijevki dao je mo. Miho Demović, čijom je zaslugom i tiskana zbirka ''Crkvena lira''.

''Ovaj opsežni zbornik hrvatskih crkvenih popjevaka koji je 1860. godine sastavio ilirski glazbenik, međimurski franjevac Fortunat Pintarić (1798. – 1867.), davši mu ime ‘Crkvena lira’, zbog nedostatka novčanih sredstava nije nikada bio objavljen, iako je bio pripremljen za tisak. Dapače, u znanstvenoj se literaturi držalo da su ga nakon smrti autora uništili klerici zagrebačkog Franjevačkog samostana, upotrijebivši ga kao toaletni papir od kojih je etnomuzikolog Franjo Kuhač uspio oteti od uništenja samo nekoliko listova kad je nekom zgodom boravio u samostanu i navratio u samostanski zahod'', istaknuo je mo. Demović.

pasionaska baština

Autor je otkrio tri potpuno i jedan fragmentarno očuvan rukopis od deset sveščića izvornog rukopisa, koje je usporedio s dva sveščića koji se čuvaju u ostavštini Franje Kuhača u Sveučilišnoj i nacionalnoj knjižnici, te fragmentarno sačuvanim sveščićem iz Arhiva Cecilijanskog društva u Zagrebu, za koje se znalo da postoje. Ustanovio je da se radi o jedinstvenom rukopisu Crkvene lire na temelju čega je dokazao da izvornik nije bio uništen, već zagubljen.

Na koncertu su nastupili mladi glazbenici: Gabrijela Deglin − sopran, Amalija Čehulić − naratorica, Ivon Fabijanec − orgulje.

Gabrijela Deglin, mag. mus., pjevanje je počela učiti 2007. godine u Glazbenoj školi u Varaždinu, gdje je maturirala 2013. godine. Studij pjevanja nastavlja na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Članica je ansambla Hrvatskog narodnog kazališta ''Ivan pl. Zajc'' u Rijeci, gdje nastupa kao Pamina i Papagena u Mozartovoj Čarobnoj fruli te kao Francoise u opereti ''Moć ljubavi'' Gjure Eisehutha, zajedno sa Zagrebačkom filharmonijom. Debitirala je u HNK-u Splitu kao Venzila u baletnoj operi ''Atlantida'' Mirka Krstičevića 2018. godine. Na Splitskom ljetu iste godine nastupila je kao Anna u Verdijevu Nabuccu. Osvojila je brojne nagrade na međunarodnim i domaćim natjecanjima. Plasirala se na prestižno natjecanje ''Hans Gabor Belvedere'' i ''Neue Stimmen'' 2021. godine. Usavršavala se na seminarima kod mnogih solopjevača poput Radmile Bakočević, Biserke Cvejić, Maide Hundeling, Krešimira Stražanca.

Amalija Čehulić, bacc. hist., srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završila je maturiravši solopjevanje u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u klasi profesorice Adrijane Pintar Madić. Nekoliko puta sudjelovala je na Međunarodnom pjevačkom natjecanju ''Lav Mirski'' te na natjecanju HDGPP-a, gdje je osvojila nagrade. Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu završava diplomski studij povijesti, smjer stari i srednji vijek. Trenutačno studira na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Također je orguljašica i voditeljica zbora u Župi Uzvišenja Svetoga Križa Kravarsko.

Ivon Fabijanec, mag. theol., bacc. mus., srednjoškolsko obrazovanje završio je pri varaždinskoj Glazbenoj školi, gdje je maturirao teoriju i orgulje. Potom je upisao studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za vrijeme studija teologije aktivno je sudjelovao u glazbenom životu zagrebačke prvostolnice kao zamjenski orguljaš, te crkve svetog Martina. Sudjelovao je u pripremanju nosača zvuka zagrebačkih  bogoslova ''U tebe  se  uzdam,  Gospodine'' kao  voditelj i  orguljaš Okteta zagrebačkih bogoslova. Nakon završenog studija teologije glazbeno obrazovanje nastavlja na Institutu za crkvenu glazbu, smjer crkvena glazba − gregorijanika, te na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, smjer glazbena pedagogija. Aktivno djeluje kao orguljaš i zborovođa u svetištu Majke Božje Močilske u Koprivnici te župi Presvetog Trojstva u Legradu. Tajnik je Hrvatskog društva crkvenih glazbenika. Član je nadzornog odbora Festivala ''Pasionska baština''.

pasionska baština

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba

Još iz rubrike: