''Pjevajmo Mariji'' – koncert u đakovačkoj katedrali

''Pjevajmo Mariji'' – koncert u đakovačkoj katedrali

Marijanski koncert ''Pjevajmo Mariji'' u izvedbi djevojčica i dječaka iz starijeg dječjeg ansambla Folklornog ansambla Broda održan je u nedjelju 23. listopada, u katedrali sv. Petra u Đakovu.

Autor
Tiskovni ured DJOS/Laudato/F.P.
Fotograf
DJOS
Objavljeno:
 
27.10.2022 10:13

 

Koncert je organizirao preč. Ivan Lenić, župnik đakovačke Župe Svih svetih i dekan, koji je kroz 16 godina službe u Slavonskom Brodu bio povezan s Folklornim ansamblom Broda.

Pod dirigentskim vodstvom Igora Ilića, dugogodišnjeg ministranta, preč. Lenića, djeca su otpjevala 13 izvornih pučkih crkvenih napjeva posvećenih Blaženoj Djevici Mariji, zapisanih u stoljetnim molitvenicima i pjesmaricama majki i baka. Riječ je o napjevima koji su se nekoć pjevali u crkvama, ne samo u Slavoniji (Brodsko Posavlje) nego i u onima iz Dalmacije, Hrvatskog zagorja, Baranje i drugih krajeva.

Koncert je otvoren pjesmom ''Gospo od Brze Pomoći'', posvećenoj Djevici Mariji, zaštitnici Slavonskog Broda i brodskoga svetišta. Uslijedili su napjevi ''Pjevajmo, pjevajmo Mariji'', ''Marija zaspala'', ''Da sam sitna ljubica'', ''‘Ko je mene volijo do Gospe'', ''O, Gospe Sinjska'', ''Zapjevat ću, mila Gospo'' (…), a cijeli je koncert bio isprepleten i recitiranjem drevnih molitvi, kako su nekoć davno molile bake (Presvetom Srcu Isusovu, Anđelu Božji, Jedinstvo…). Pjevanje su instrumentalno pratili Filip Butković na gajdama te s. Marija Margareta Mraović, uršulinka, na orguljama.

Bio je to treći marijanski koncert koji su održali, nakon svibanjskog u Slavonskom Brodu te rujanskog u Varaždinu, a ujedno je ovo među prvim marijanskim koncertima na hrvatskoj folklornoj sceni koji u cijelosti izvode djeca. Prije koncerta, Folklorni ansambl Broda pjevao je na nedjeljnoj večernjoj Misi.

Na samom koncertu, osim brojnih vjernika, roditelja članova FAB-a, predsjednika Josipa Perčevića te članova Uprave FAB-a, uršulinki i križarica, bogoslova, umirovljenih svećenika, domaćega kapelana, župnika, preč. Lenića, nazočio je i đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, kojega puno toga veže uz sam Slavonski Brod.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba

Još iz rubrike: