Prigodom 110. obljetnice rođenja Ivana Pavla II. Splićani uživali u koncertu

Prigodom 110. obljetnice rođenja Ivana Pavla II. Splićani uživali u koncertu

Praizvedena je skladba 'Allegro ma non troppo', skladana za ovaj koncert.
 

Autor
Dragica Zeljko Selak/Laudato/M.P.
Fotograf
Dragica Zeljko Selak
Objavljeno:
 
19.09.2020 15:39

Koncert pod nazivom 'Pepeo i dijamant – Ivan Pavao II. zauvijek s nama', posvećen 100. godišnjici rođenja svetog Ivana Pavla II., jednom od simbola neovisnosti Poljske i Hrvatske, održan je u petak, 18. rujna, u Gradskom kazalištu mladih u Splitu, u organizaciji Poljske kulturne udruge 'Polonez' i Varšavskog simfonijskog orkestra 'Impressione'.  

Tijekom koncerta praizvedena je skladba 'Allegro ma non troppo', koju je baš za ovu splitsku prigodu napisao Krzesimir Dębski, poznati poljski kompozitor i jedan od najpoznatijih europskih skladatelja. Riječi su preuzete iz pjesme poljske dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Wisławe Szymborske. Krzesimir Dębski 2010. godine nagrađen je Redom 'Eccea Homa', ''Evo čovjeka'', poljskom nagradom, za opisivanja života uz glazbu, glazbeno retuširanje u liku zemlje i svijeta, prekrasno oblikovanje svakodnevne stvarnosti kroz dobrotu, red i sklad.

Ovaj se koncert trebao održati u svibnju, kada se slavila 100. godišnjica rođenja Velikog pape Ivana Pavla II., ali je zbog iznenadne situacije uzrokovane koronavirosom bio odgođen. 

Koncert su izveli: sopranistica Milena Lange, jedna od najtalentiranijih poljskih mladih pjevačica; violinist Maciej Przestrzelski, koncert-majstor i zamjenik upravitelja 2. violinske skupine Velikog kazališta Narodne opere u Varšavi; te za klavirom Monika Polaczek-Przestrzelska, pijanistica trija 'Amabile Piano Trio', sastavljenog od glazbenika iz orkestra Velikog kazališta Narodne opere. Svi troje glazbenici su akademije 'Fryderyk Chopin'. Program su vodili Monika Waligórska-Zymon i Roman Waligórski.

U ime Poljske kulturne udruge 'Polonez', predsjednica Monika Waligórska-Zymon na početku koncerta naglasila je kako je Ivan Pavao II. tijekom svog pontifikata imao važan utjecaj na povijest svijeta. 

– Nije se borio samo za slobodnu Poljsku, nego je dao svoj doprinos i slobodi drugih zemalja, među ostalima je i država Hrvatska, čiju je neovisnost podupirao. Bio je humanist i čovjek mira, a njegova hodočašća pratili su ljudi na svim kontinentima. Želio je ujediniti ljude različitih vjera. Bio je čovjek koji je razumio ljepotu slikarstva, kiparstva, arhitekture i glazbe uz koju je rado meditirao – rekla je.

Voditelj Roman Waligórski, jedan od istaknutijih članova PKU 'Polinez', prisjetio se papinske konklave 1978. godine.

– Kad je Karol Józef Wojtyla postao papa, u pismu umjetnicima napisao je: 'Crkva treba glazbenike. Koliko li su djela sakralne glazbe napisali tijekom stoljeća nadahnuti umjetnici… Pjevanje i glazba omogućuju vam da vjeru doživite kao spontanu radost, a ljubav kao samopouzdano očekivanje Božje spasiteljske intervencije.' Današnji koncert počast je Velikom Papi. Umjetnici koje je Ivan Pavao II. tako lijepo spomenuo u svom pismu pripremili su program sastavljen od najomiljenijih Papinih djela, kao što su 'Ave Maria' ili 'Pie Jesu' – rekao je.

Ivan Pavao II. bio je ljubitelj poljskog folklora, posebno gorštačkog, stoga su u programu bila i djela nadahnuta gorštačkom glazbom koja se posebno izvodi u poljskim Tatrama. Papa je također bio veliko nadahnuće filmskim redateljima, te su o njegovu životu snimljeni igrani filmovi, zbog čega su na koncertu bili uvršteni dijelovi filmskih zvučnih zapisa. 

Na kraju koncerta, u ime priređivača Poljske kulturne udruge 'Polonez', koja djeluje u Splitu od 2007. godine i broji šezdesetak članova, predsjednica Monica Waligórska-Zymon zahvalila je umjetnicima umjetničkog ansambla 'MS Promotion', sopranistici Mileni Lange, pijanistici Moniki Polaczek-Przestrzelskoj, violinistu Macieju Przestrzelskom, i Dariuszu Damaziku, te posebno darovateljima Zakladi 'Pomoć Poljacima na Istoku', počasnom konzulu Republike Poljske Josipu Rogliću i slastičarnici 'Luka', GKM-u Split. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba