Prošle su četiri godine od smrti Olivera Dragojevića

Prošle su četiri godine od smrti Olivera Dragojevića

Na današnji dan prije četiri godine napustio nas je Oliver Dragojević – voljen i cijenjen i kao glazbenik i kao osoba. Nema tko nije pustio suzu za pjevačem čije su pjesme obilježile i obilježit će generacije pred nama.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
Tomislav Miletić/PIXSELL
Objavljeno:
 
29.07.2022 07:50

 

Oliver Dragojević rođen je 7. prosinca 1947. u Veloj Luci na Korčuli. Imao je i tri sestre, koje su umrle prije nego se rodio brat Aljoša, u vrijeme dok mu je majka za vrijeme Drugog svjetskog rata bila u izbjeglištvu u El Shatu. I Aljoša, rođen 1949., je u međuvremenu umro, ostao je još Oliver.

Oliveru je, kada je imao pet godina, otac Marko kupio je usnu harmoniku, koju i dan-danas svira. Poslije je naučio svirati klavir, klarinet i bas-gitaru.

U Splitu je završio  Srednju glazbenu školu. Šezdesetih godina prošloga stoljeća se kao pjevač i orguljaš pridružio grupi "Batali". Prvi nastup bio mu je na splitskom dječjem festivalu 1961. s pjesmom Baloni.

Istovremeno s bratom Aljošom snima tada poznate svjetske hitove za radio postaju Split.

Prvi put je nastupio na festivalu 1967.  U Splitu i to na nagovor Zdenka Runjića.  No, skladba Picaferaj se nije probila do finalne večeri. Poslije neuspjeha Oliver Dragojević odlazi u inozemstvo peći zanat pa do 1972. g. svira po brojnim zapadnoeuropskim klubovima u Njemačkoj, Švedskoj, Meksiku. 

Bend  mu je bio internacionalni pa je svirao s Nijemcem, Nizozemcem, Turčinom. Kad mu je dosadilo, vratio se kući. Kratko je nastupao s "Dubrovačkim trubadurima",  onda se vratio u bend "Batali".  

Ipak, pjevačku karijeru započeo je 1974. godine na Splitskom festivalu, gdje je pobijedio sa pjesmom "Ća će mi Copacabana".

Godinu poslije, sa šansonom "Galeb i ja" Dragojević je osvojio publiku.. Potom su uslijedile skladbe  "Romanca", "Oprosti mi, pape", "Stari morski vuk"...

Suradnja sa Zdenkom Runjićem koja je potrajala do skladateljeve smrti rezultirala je s 200 pjesama.

U razdoblju između 1975. i 1980. tandem Dragojević - Runjić osvojio glazbenu scenu. Dio tajne njihova uspjeha je  treba zahvaliti Komižaninu Jakši Fiamengu koji im je često pisao tekstove za skladbe. Fiamengo  je, uz 16 knjiga poezije, napisao ''Nadalinu'', ''Piva klapa ispo' volta'', ''Karoca gre'', ''Ništa nova'', ''Infiša san u te'', ''Ostavljam te samu''...

– U Makedoniji i Sloveniji našao sam svojih CD-ova koje nikada u životu prije nisam vidio. Nemam doma sve osvojene Porine jer se većinom nalaze na vitrinama restorana kojima su vlasnici moji prijatelji i koji su me molili da im ih poklonim – govori Dragojević.

Nastupao je u newyorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji, Opera Housu u Sydneyu...

Inače je već više od 40 godina u braku s Vesnom.

– O meni, nekim aferama, pisalo se svašta, ali nije nas mnogo dotaklo. Nisam bio slavan kada sam se oženio i Vesna ni dan-danas ne voli to što radim, jer me malo ima kod kuće. Motaju se oko mene ljudi koji su medijski vrlo važni, a njoj se ne sviđaju. Eto, to su naši jedini problemi, a drugo sve štima – dodaje Oliver.

Oliver sa suprugom  Vesnom ima tri sina - Dinu i blizance Davora i Damira. Imaju i dva unuka, Duju i Tonija i jednu unuku, Luciju.

Izvor biografije: Vecernji.hr/enciklopedija

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba

Još iz rubrike: