U Osijeku održana Zlatna harfa, smotra dječjih crkvenih zborova Osječkog zapadnog dekanata

U Osijeku održana Zlatna harfa, smotra dječjih crkvenih zborova Osječkog zapadnog dekanata

Tradicionalna smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa Osječkog zapadnog dekanata, održana je 6. svibnja u Osijeku, u konkatedrali sv. Petra i Pavla, ap.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
08.05.2023 09:12

 

Ovogodišnje tematsko geslo: ''Divan je Bog u svetima svojim'', posvećeno je slavlju 50. obljetnice proglašenja svetim Nikole Tavelića i 100. obljetnice Družbe Kćeri Milosrđa – bl. Marije Petković.

Smotra je okupila više od 150 djece iz šest osječkih župa i svaki je zbor, nakon svečanog misnog slavlja, otpjevao dvije pjesme – jednu u čast zaštitniku svoje župe, drugu po vlastitomu izboru.

Podsjetivši kako smo kroz pjesmu bliži Bogu i jedni drugima, ''s pjesmom rastemo u vjeri i svaka je sveta Misa velika gozba jer pjevamo Isusu koji nas je pozvao'', priređivačica smotre, s. Branka Čutura, zborovoditeljica u konkatedrali, otvorila je susret crkvenih pjevača i svirača te je, pozdravljajući zborove i njihove voditelje, podsjetila na svetce naslovnike župa. Ulaznom pjesmom ''Ovo je dan'' počelo je euharistijsko slavlje koje je predslavio mons. Adam Bernatović, dekan Osječkog zapadnog dekanata i konkatedralni župnik, uz suslavljenje župnika Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića Tomislava Benakovića i vikara retfalačke Župe Uzvišenja sv. Križa, Florijana Zagorščaka, a posluživao je đakon Domagoj Brkić.

Uvodeći u misno slavlje, dekan Bernatović naglasio je kako se Zlatna harfa održava na spomendan sv. Dominika Savija, zaštitnika mladeži, svetca od kojega učimo, posebice djeca čija srca danas slave Gospodina pjesmom, te je u propovijedi govorio o odlikama svetačkoga života mladoga svetca Dominika Savija.

Tema naše smotre divno se poklopila sa spomendanom jednoga od najmlađih svetaca Katoličke crkve i želim, doista, da svima nama bude primjer koji ćemo ponijeti svojim kućama. Kao mali zavolio je Isusa i Majku Mariju, s pet godina bio je ministrant, u sedmoj godini primio je prvu svetu pričest i toga dana donio životne odluke: ''Ispovijedat ću se često i ići na pričest svaki put kad mi ispovjednik dopusti; slavit ću svečano crkvene blagdane; moji će prijatelji biti Isus i Marija; radije ću umrijeti za Isusa nego sagriješiti.'' Umro je s nepunih petnaest godina, a kao dvanaestogodišnjak susreo se sa sv. Ivanom Boscom od kojega je tražio pomoć da postane svet, kazao je propovjednik.

Istaknuo je kako nam sv. Dominik Savio uzorno pokazuje primjere poslušavši Boscov savjet za put do svetosti: budi radostan i kad si tužan (sve ono što te uzrujava i oduzima mir, nije od Gospodina; odagnaj to od sebe), moli i ispunjavaj svoje školske dužnosti te pomozi svojim vršnjacima dobročinstvima! U liturgijskom čitanju i pjevanju sudjelovali su članovi zborova, a pjevanje, uz ravnanje Valentine Vojnović, pratili su tamburaši i gitaristi.

Revijalni dio Zlatne harfe raspjevano je održan uz vodstvo s. Branke Čuture. Nastupili su zborovi župa: Sv. Josip Radnik, Osijek (zborovoditeljica Valentina Vojnović) s pjesmama Zaručniče presveti (Bruno Krajcer), Jer ti si predivan Bog (Craig Musseau) i svirači: Ante Papić, Lora Vojnović, Leon Janković, Sven Koški i Filip Budimir; Sv. Leopold B. Mandić, Osijek (zborov. Željka Paudenović) – Sv. Leopoldu (Bruno Krajcar), Primit ćete snagu  (Michael Talbot) i svirači: Stjepan Čurčić i Luka Petanjak; Sv. Luka, ev., Josipovac (zborov. Marija Varžić) – Sveti Luka suradniče (fra Zvonko M. Pšag), Ojačaj vjeru moju, Gospodine (Zdravko Marković), i sviračica Lana Zec; Sv. Josip, Josipovac (zborovođa Vlado Najbauer) – Zaštitniku domovine, sv. Josipu (Dražen Car), Čini dobro (Balažin-Jalšovec), i sviračica Valentina Bijelić; Uzvišenje Sv. Križa, Osijek (zborov. Marijana Matijević) – Uzvišenju Svetog Križa (Marijana Matijević), Molitva (Mario Brkić), i svirači Filip Lažeta i Marija Nađ; Sv. Petar i Pavao, ap., Osijek (voditelji zbora Dubravka Matić i s. Branka Čutura, dirigentica s. Branka Čutura) – Himan Apostolskim prvacima (T. Dinko Glavaš , N. Bogdan Rudinski), Gospod mene vodi (Vis Navještenje), te sviračice: Dubravka Matić, Marta Kovačević i Dunja Molnar.

Na kraju programa mons. Bernatović čestitao je sudionicima smotre praćen pljeskom publike i zahvalno uručio najmlađim članovima zborova Priznanje za nastup. Smotru su, uz brojne članove obitelji zboraša i voditelje župnih zborova, pratili svećenici i retfalački župnik Ivan Jurić. Susret je nastavljen druženjem uz trpezu u dvorištu gornjogradske župe, gdje su se domaćinima pridružili konkatedralni župni vikar Antun Nikolić i župne suradnice.

Prva smotra Zlatne harfe u Hrvatskoj održana je u đakovačkoj katedrali 1985., a u Osijeku traje od 1995. godine.

harfa

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba

Još iz rubrike: