Varaždinski zbor ''Via'' održao koncert ''Via crucis'' u crkvi sv. Josipa na Banfici

Varaždinski zbor ''Via'' održao koncert ''Via crucis'' u crkvi sv. Josipa na Banfici

Varaždinski zbor ''Via'' koncertom naziva ''Via crucis'' (lat. križni put) gostovao je 12. ožujka u crkvi sv. Josipa u Varaždinu.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Matej Seletković
Objavljeno:
 
14.03.2023 11:07

 

Uz zbor ''Via'' nastupili su i Hana Ilčić, sopran, Filip Šopar na orguljama i Matej Ilčić na violončelu, uz umjetničko vodstvo Luke Šopara.

Kroz 14 postaja križnog puta, koje su nadahnule hrvatske i svjetske skladatelje (J. S. Bach, W. A. Mozart, A. Pärt, gregorijanski koral, F. Šopar, H. Purcell, D. Buxtehude, M. Durufle…), čije skladbe su izvedene na koncertu, publiku je vodio narator Leon Žganec Brajša. Slušatelji su imali priliku za promišljati o Kristovoj muci uz glazbu svih stilskih razdoblja i sekvencu ''Stabat mater dolorosa'' (lat. Stala plačuć tužna Mati).

Zbor ''Via'' istim je koncertom dan ranije, u subotu 11. ožujka, gostovao u crkvi sv. Luke evanđelista u sklopu 32. svečanosti Pasionske baštine u Zagrebu i to kao jedini izvođači iz Varaždina na ovogodišnjim svečanostima.

varaždin koncert

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba

Još iz rubrike: