[VIDEO] Poslušajte pjesmu: 'Groblje tenkova' otpjevanu u spomen braniteljima

[VIDEO] Poslušajte pjesmu: 'Groblje tenkova' otpjevanu u spomen braniteljima

Riječ je o pjesmi ratničkog karaktera, u kojoj je otpjevana tema Vukovara kako dosad nitko nije učinio.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
screenshoot
Objavljeno:
 
15.11.2020 17:35

 

Uoči proslave Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenog, sastav 'Croatica' objavio je pjesmu s videospotom pod nazivom: 'Groblje tenkova'.

Riječ je o novom hrvatskom sastavu s prizvukom rocka, čiju zamisao potpisuje poznati kazališni i filmski glumac Pere Eranović, s ciljem promicanja hrvatskih kulturno-povijesnih vrednota.

– Sve se nekako izdogađalo za vrijeme one velike karantene u trećem i četvrtom mjesecu. Malo sam čitao i gledao dokumentarce o Spartancima i ujedno bio u nekim materijalima oko Vukovara, jer se o njemu snima film 'Šesti autobus'. Palo mi je napamet da stare skice tekstova pokušam ponovno izvući i u svoje slobodno vrijeme sastaviti nekakav tekst – kaže nam Eranović.

Nadahnut švedskim heavy-metal sastavom 'Sabaton', koji u svojim pjesmama uglavnom provlači povijesne teme, odlučio je pokušati na sličan način progovoriti o Domovinskom ratu.

– Rekao sam sebi zašto ne bih pokušao napisati nekakvu pjesmu ratničkog karaktera, da opjevam temu Vukovara kako dosad nitko nije učinio. Dosad su to uglavnom bile romantičarske pjesme, elegične, pune lijepih motiva. Međutim, mene je zanimao 'spartanski' trenutak i tako je nastala pjesma 'Groblje tenkova'.

Ubrzo je nastalo još šest pjesama, među kojima i pjesma 'Kardinal' o Alojziju Stepincu kao sljedeći projekt. 

– Osim mene na vokalu skupinu čine: Milan Židić na bas-gitari, zatim Joško Cikatić na gitari, Ivan Rogošić na klavijaturama te Boris Stanić koji je pomogao u aranžmanu pjesme.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba