Obilježena 32. obljetnica stradanja Saborskog

Obilježena 32. obljetnica stradanja Saborskog

U Saborskom, herojskom mjestu i župi u srcu Male Kapele, u nedjelju 12. studenog obilježena je 32. obljetnica od završetka višemjesečnog herojskog otpora i pada tog mjesta u ruke pobunjenih Srba i JNA.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Zvonko Ranogajec/IKA
Objavljeno:
 
13.11.2023 10:54

 

Komemoracija je počela kolonom sjećanja od zgrade općine do spomen-obilježja u nazočnosti predstavnika brojnih braniteljskih udruga, predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, karlovačke županice Martine Furdek Hajdin te više gradonačelnika i načelnika. Kod spomen-obilježja održana je komemoracija, polaganje vijenaca i paljenje svijeća mnoštva izaslanstava.

Molitvu ispred spomenika žrtvama prevodio je župnik Saborskog i Plaškog, vlč. Bruno Lovaković, nakon čega je slijedila Misa u župnoj crkvi.

''Rekli su nam da smo mala zemlja, no nisu nas uspjeli osvojiti ni Turci ni osvajači u posljednjem Domovinskom ratu'', rekao je propovjednik.

''Ovdje nas je okupila ljubav prema našim pokojnima. Kad je Saborsko krvarilo, dogodila se vječna ljubav. Tada smo bili bez izgleda, mnogi Pilati i farizeji željeli su saborski i Kristov poraz, no uz sve križeve došla je velika pobjeda. Novo Saborsko izgrađeno je na temeljima žrtava, puno toga se zbilo protekle 32 godine, progon i povratak, rušenje, ali i izgradnja. Došla je sloboda i sagrađena je nova crkva na temeljima srušene stare crkve podignute 1864. godine. Posvećena je istom svetcu Ivanu Nepomuku koji gradi mostove koji nas spajaju. Mi kršćani slavimo svoje mučenike i znajmo uvijek na kojem svetom tlu stojimo. Mnogi misle da se ne treba boriti. Borba i dalje traje, no danas se borimo radom, znanjem i zauzimanjem. Ranjena golubica je tu da ne zaboravljamo. Čuvajmo spomen na naše poginule'', zaključio je vlč. Lovaković.

Uoči obilježavanja obljetnice stradavanja herojskog mjesta, u subotu 11. studenoga, u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka služena je Misa i održano klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Bilo je to druga godina u nizu da se nakon Mise u kojoj je župnik vlč. Lovaković izrekao snažnu i emotivnu propovijed, održalo klanjanje pred Presvetim, nakon čega se otišlo do spomenika žrtvama koji se nalazi kod mjesta stratišta nedaleko župne crkve i župnog stana. Tom prilikom su zapaljene svijeće, a one su gorjele i u prozorima većine domova u Saborskom.

Drugi dio večeri sjećanja odvijao se u prostorijama škole u spomen-sobi za žrtve Saborskog u Domovinskom ratu. Uz razgledavanje dokumenata i fotografija iz vremena Domovinskog rata, prikazan je dokumentarni film, prezentacija fotografija s kazivanjem pripovjedača Nikole Hodaka, Kate Matovine i Kate Sertić.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: