Ante Lučić: ''Riječ 'poduzetnik' ukorijenila se kao nešto negativno''

Ante Lučić: ''Riječ 'poduzetnik' ukorijenila se kao nešto negativno''

''Poduzetništvo u Hrvatskoj: trendovi, prilike i predrasude'' bila je tema emisije 'Izdvojeno'.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
06.12.2021 20:48

 

U večerašnjoj emisiji 'Izdvojeno' govorilo se o trendovima u poduzetništvu, preduvjetima za njegov rast, poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj, ali i svim predrasudama i preprekama s kojima se ono susreće.

Gosti u emisiji bili su Ante Lučić, poduzetnik; Fran Reizl, direktor marketinga 'Reizl Chocolates'.

– Riječ 'poduzetnik' ukorijenila se kao nešto negativno. Negativno shvaćanje poduzetništva se, dakako, mijenja. Razlikuju se gospodarstvo i poduzetništvo. Poduzetništvo je više izloženo tržištu, dok su gospodarstvenici vezani uz državu i fondove te im je kao takvima lagodnije poslovati – istaknuo je Lučić.

Napomenuo je kako javni i privatni sektor trebaju ostvariti dijalog upravo zbog onih koji mogu međusobno poslovati na pošten i pravedan način, ističući kako bi drukčija strategija bila u tome da se istakne vraćanje u domovinu, a ne odlazak iz nje.

– Dakako, otići raditi u drugu državu s ciljem stjecanja novih znanja i iskustava koja će koristiti pri povratku u vlastitu zemlju, način je da se podeblja konkretni ljudski kapital – rekao je Lučić.

Istaknuo je kako je korisno razvijati svoje talente i znanja u području koje ti najbolje odgovara, bez potrebe da budemo najbolji u svakome od njih.

– Ocjene već odavno nisu realan pokazatelj znanja, jer učenici s iznimno visokim prosjekom ocjena ne uspijevaju upisati najbolje rangirane škole. Poanta je da učenik i dalje uči i da se kontinuirano razvija. Naglasak treba biti na učenju, inoviranju, eksperimentiranju i stjecanju znanja – istaknuo je.

Fran Reizl, direktor marketinga 'Reizl Chocolates', objasnio je da su obiteljske i etničke vrijednosti samih čokolada ono na što je stavljen naglasak. Noviteti koje će uvesti ciljaju i na naše i na strano tržište. Pandemija je iskorištena za napredak, uza sve izazove koje je donijela, a plodovi njihova rada već su tu, bez obzira na brojne poteškoće.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: