Biskup Škvorčević blagoslovio kamen temeljac za novi požeški dječji vrtić

Biskup Škvorčević blagoslovio kamen temeljac za novi požeški dječji vrtić

"Ovdje se polažu dva temelja u Požegi: prvi je onaj za zgradu, a drugi je za ono djelo koje će se u njoj ostvarivati, a to je odgoj i rast djece", naglasio je biskup.

Autor
Laudato / Požeška biskupija
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
30.12.2023 09:18

U Požegi je blagoslovljen i postavljen kamen temeljac za novi Dječji vrtić "Pod gradom". Na početku programa okupljenima se obratila ravnateljica DV-a Sanela Soldo Kovačević, uputivši pozdrave okupljenima, među kojima su bili požeški biskup Antun Škvorčević, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državna tajnica Iva Ivanković, požeško-slavonska županica Antonija Jozić te požeški gradonačelnik Željko Glavić.

Ravnateljica je kazala kako je ovo jedan od najljepših poklona u božićno vrijeme darivanja za grad Požegu i njezine najmlađe stanovnike. Istaknula je kako je 1971. počeo djelovati Dječji vrtić "Pod gradom" na obližnjoj lokaciji, a izgradnja ovog novog objekta ostvaruje se nakon pedeset i dvije godine da bi se osigurao prostor za svu onu djecu koja se nisu mogla upisati.

Gradonačelnik Glavić pozdravio je okupljene u ime Gradske uprave i kazao kako je ovo važan događaj za grad Požegu. Spomenuo je da se tijekom dvije i pol godine gotovo 200 djece nije moglo upisati u dječji vrtić jer nije bilo prostora te će se taj problem sada riješiti uz pomoć Vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dodao je kako su u ovom trenutku odobrena sredstva za tri vrtića, a osim ove lokacije, to je dogradnja još jednog paviljona dječjeg vrtića u Rudinskoj i izgradnja novog vrtića u Mihaljevcima.

Županica Jozić zahvalila je svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj projekt realizira, kazavši kako je ovo uistinu prekrasan božićni dar Grada Požege svim Požežankama i Požežanima, a jednako tako svoj dječici koja ove godine, na žalost, nisu uspjela naći svoje mjesto u okrilju odgojno-obrazovne ustanove DV-a Požega. Zahvalila je gradonačelniku i njegovu timu, kao i ministru Fuchsu i Vladi RH, jer su iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, ali i brojnim drugim programima i mjerama, "prepoznali važnost smještaja djece u odgojno-obrazovne skupine".

Ministar Fuchs je rekao da se "znanstvenike i stručnjake počinje obrazovati već u dječjim vrtićima, stoga je odlučeno da se postupno osigura mjesto u vrtiću za svu djecu u Republici Hrvatskoj koja to žele". Istaknuo je kako to nije samo priprema djece za polazak u prvi razred, već je to istovremeno i jedna od demografskih mjera.

Uslijedio je obred blagoslova kamena temeljca i gradilišta. Pozdravljajući okupljene, biskup Škvorčević je kazao: "Zajedno s vama radujem se što započinje izgradnja još jednog dječjeg vrtića u Požegi. Znakovito je da polažemo kamen temeljac i blagoslivljamo gradilište u božićno vrijeme. Ono nas podsjeća da je rast i dovršenje svoga najvećeg projekta, koji se zove 'čovjek', Bog započeo rođenjem svoga Sina kao ljudskog djeteta, da bi u Njemu na križu uspostavio ljubav kao moć po kojoj se ostvaruje čovjekova pobjeda i nad samom smrću. U taj dinamizam ljubavi kao božanskog temelja našeg postojanja ovim blagoslovom stavljamo izgradnju zgrade dječjeg vrtića, a napose izgradnju i cjelovit rast djece koji će se u vrtiću promicati."

Na temelju naviještenog svetog čitanja iz Poslanice Korinćanima, biskup je u kratkoj homiliji istaknuo kako se polažu dva temelja u Požegi: prvi je onaj za zgradu, a drugi je za ono djelo koje će se u njoj ostvarivati, a to je odgoj i rast djece. Podsjetio je kako je kao mlad svećenik susretao roditelje koji su mu u razgovoru iznosili probleme što su ih imali sa svojom djecom, uvjeravajući da su im materijalno osigurali i dali najviše što su mogli. Biskup je istaknuo kako je zamijetio da im nisu pružili ljubav kao najveće dobro, jer mlad čovjek ne živi ni od čega toliko, koliko od ljubavi koja je u njega ugrađena. Kazao je da u dječjem vrtiću čija izgradnja započinje, ni najbolja oprema ni najviši standard uređenosti ne može zamijeniti ljubav kao najtemeljniju stvarnost koja izgrađuje djecu i mlade te omogućuje njihov cjelovit rast. Poželio je da u ovaj vrtić bude uveden Isus Krist, koji je svojom pobjedničkom ljubavlju na križu postao najčvršći temelj za izgradnju našeg postojanja.

Nakon što je blagoslovio kamen temeljac i gradilište, biskup se pridružio skupini vrtićke djece te je s njima pustio u zrak balon, kao znak radosti zbog početka radova na izgradnji nove zgrade njihova vrtića.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: