Biskup Škvorčević pohodio obitelji stradale u nevremenu

Biskup Škvorčević pohodio obitelji stradale u nevremenu

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 20. kolovoza desetak obitelji u Orljavskoj ulici i Vranduku.

Autor
IKA/Laudato/M.D.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
21.08.2020 11:52

 

Požeški biskup Antun Škvorčević, u pratnji mjesnoga župnika Branka Šipure i tajnika Mateja Silukovića, pohodio je 20. kolovoza desetak obitelji u Orljavskoj ulici i Vranduku, koje su pretrpjele najveće štete, ponajprije zbog toga što potok Pakao i drugi vodotoci, koji kroz naselje prolaze, nisu mogli primiti svu vodu koja se slijevala s obližnjeg brda.

Župnik Šipura prikazao je biskupu najprije stanje u kojem se našla župna crkva, čija je sakristija bila potopljena, kao i podrum župne kuće, napunjen vodom i muljem.
Biskup je zatim posjetio kuću Ivice Mađarevića, koja je jedno vrijeme služila kao župnikov stan, gdje je vlasnik raščišćavao onečišćene prostore svoga doma.

Biskup se zatim uputio u dom obitelji Krmpotić koja ga je srdačno dočekala i posvjedočila kako, unatoč mnogim uništenim dobrima zbog poplave, smatra da nije sve izgubljeno, jer je cijela obitelj ostala živa te će svojim radom nastojati nadoknaditi nanesenu štetu.Biskup je posjetio i obitelj Tomislava Jankovića koji je, potresen posljedicama vremenske nepogode, doživio srčani udar, te je obitelji izrazio svoju blizinu i molitvu za bolesnog člana obitelji koji se nalazi u osječkoj bolnici.

Susreo je i baku Blaženku Šmaguc čija se kuća nalazi na početku Orljavske ulice i koja je bila prva na udaru nabujalog potoka te joj je u podrumskim dijelovima sve uništeno. Biskup je zatim nastavio posjet obiteljima u naselju Vranduk, navratio je nastradaloj obitelji Reponja i Lovaković, uvjerivši se u razmjere štete koju je nanijela voda.

Posjetio je i Ljubicu Mikolčić koja živi sama i koja je biskupu kazala kako joj je vjeroučitelj Miroslav Peroutka, zajedno s drugim susjedima, među prvima priskočio u pomoć i tako joj pomogao sačuvati ono što voda u svom naletu nije uništila.

Nakon nje, biskup se uputio Mati Ravančiću kojemu je voda poplavila cijelo dvorište i sve prizemne prostore u kući. Domaćin se u razgovoru s biskupom prisjetio pokojnog svećenika Pavla Primorca i posvjedočio mu kako su tijekom života bili posebno povezani. Na kraju se biskup zaustavio kod obitelji Prepolec te se upoznao s nevoljama koje je za sobom u njihovu domu ostavila poplava. 

Biskup Škvorčević kazao je stradalim obiteljima kako im je pohodom njihovim domovima želio izraziti svoju blizinu i pažnju, posvjedočiti duhovnu solidarnost, upoznati se s razmjerima štete, kako bi im i Caritas Požeške biskupije pritekao u pomoć, u okviru svojih materijalnih mogućnosti. 

Svim je stradalima poželio da se u njihovim srcima ne nastani ogorčenost ili ljutnja, nego da duhovno slobodni, s pouzdanjem u Boga i uz pomoć dobrih ljudi, nastoje postupno popraviti nanesenu štetu. Podsjetio ih je na sutrašnje biskupijsko hodočašće u Voćin i obećao da će ih povjeriti brižnoj ljubavi i zagovoru Isusove Majke. Sve obitelji izrazile su biskupu posebnu zahvalnost i radost što ih je u njihovoj nevolji posjetio.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: