Božićni koncert u požeškoj katedrali

Božićni koncert u požeškoj katedrali

Tradicionalni božićni koncert održan je u utorak 27. prosinca, na blagdan sv. Ivana, apostola i evanđelista, u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske.

Autor
Požeška biskupija/Laudato/F.P.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
28.12.2022 10:19

 

Na koncertu su nastupili Katedralni mješoviti zbor i solisti uz pratnju komornog orkestra pod vodstvom dirigenta Josipa Prajza te Zbor Katoličke osnovne škole u Požegi. Među brojnim slušateljima na koncertu je bio nazočan i požeški biskup Antun Škvorčević.

U prvom dijelu koncerta izvedene su božićne pjesme iz Hrvatske i svijeta, Najprije je Zbor Katoličke osnovne škole u Požegi, uz pratnju komornog orkestra pod ravnanjem Marija Večerića, izveo pjesme ''Djetešce nam se rodilo'' (Hrvatski crkveni kantual) i ''Božićna zvona'' (N. Krpetić). Zatim je, uz pratnju tog orkestra pod ravnanjem Josipa Prajza, Petar Kopunović Legetin otpjevao pjesmu ''Spavaj, Sinko, Majka pjeva'' (CO 1723), a sestre Ana i Emanuela Kopunović Legetin izvele su tradicionalnu božićnu pjesmu iz Bačke: ''Spavaj mali Božiću''. Sopranistice Marija Milinković i Josipa Lončar, uz orguljašku pratnju Krešimira Klarića, izvele su ''Offertorium pastorale'' (I. pl. Zajc). Mješoviti katedralni zbor, uz orguljašku pratnju Krešimira Klarića, a pod ravnanjem Josipa Prajza, otpjevao je pjesme ''Malom Isusu'' (CO 1757) i ''Blagoslovljeno Djetešce'' (CO 1747). Sopranistica Josipa Lončar, uz orguljašku pratnju Krešimira Klarića, izvela je ''O, Holy Night'' (A. Adam). Prvi dio programa Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Josipa Prajza zaključio je tradicionalnom božićnom pjesmom iz Bušetine ''Noć ova vrlo čudna je'' (u obradi Josipa Prajza). U drugom dijelu koncerta na programu je bila ''Gloria in D maior'' (RV 589) Antonija Vivaldija u izvedbi Komornog orkestra i Mješovitog katedralnog zbora pod ravnanjem Josipa Prajza.

Na kraju koncerta prigodnu riječ izvođačima i slušateljima uputio je biskup Škvorčević. Kazao je kako bi bez ovog koncerta požeški Božić bio siromašniji. Naime, kad zapjeva neki zbor, napose zbor poput ovoga, ''čiji uglavnom mlađi članovi iznose pred nas ne samo ono što mogu izvesti iz svojih instrumenata, nego još više iz svoga srca koje čezne za skladom, za simfonijom – grčka riječ ‘syn-fonein’ znači ‘skupa zvučati, skladno zvučati’ – događa se ljepota u svojoj cjelovitosti'', ustvrdio je biskup. Zahvalio je sviračima i pjevačima što su ''ovim koncertom unijeli u naša srca simfoniju, sklad i Blizinu koja nam pripada i kojoj mi pripadamo''. Kazao je da ''Božić možemo nazvati simfonijom jer u osobi Isusa Krista susrećemo Boga i čovjeka''. Kad Bog i čovjek idu zajedno, nastaje svojevrsna glazba, sklad, povezuju se nebo i zemlja, događa se istinska simfonija. To je Božić, rekao je požeški biskup. Zahvalio je pjevačima i sviračima ''što su nas skladom svoga pjevanja i sviranja uveli u otajstvo Božića''. Zaželio je da ''bude blagoslovljeno sve ono što je u naša srca ušlo po ovom koncertu i da nam tako bude sretan Božić''. Potom su svi nazočni zajedno otpjevali hrvatsku božićnu pjesmu ''Narodi nam se Kralj nebeski''.

požega koncert

po

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: