Dr. Vuković: 'Pandemija je prilika za duhovno ozdravljenje čovjeka koji ne računa na Boga'

Dr. Vuković: 'Pandemija je prilika za duhovno ozdravljenje čovjeka koji ne računa na Boga'

Drugo predavanje na Katehetskoj zimskoj školi, o pandemiji iz teološke perspektive, održao je dr. Davor Vuković.

Autor
IKA/Laudato/M.D.
Fotograf
uki.hr
Objavljeno:
 
14.01.2021 18:03

 

Dr. Davor Vuković održao je drugo predavanje na Katehetskoj zimskoj školi o temi: 'Kad vlastite granice probude smisao vjere. O pandemiji iz teološke perspektive', izvijestila je IKA.

Istaknuo je da je pandemija koronavirusa promijenila i još uvijek mijenja čitav svijet. Ušli smo u vrijeme zatvaranja, distance i 'novog normalnog'. Čovjek je na globalnoj razini iskusio vlastitu krhkost, nemoć i granice. Sve to, međutim, gledano očima vjere, daleko je od tragedije.

Štoviše, predstavlja novu mogućnost i priliku za 'novo rađanje', novi početak. Kako je rekao papa Franjo: 'Mislili smo da ćemo ostati zdravi u bolesnom svijetu.' Prilika je ovo da svijetu i prirodi pružimo priliku da ozdrave, prodišu; prilika je ovo za duhovno ozdravljenje suvremenog čovjeka koji već odavno ozbiljno ne računa na Boga ili mu je vjera u Boga ostala tek izvanjski ukras u pojedinim trenutcima života.

U izlaganju je istaknuo važnost osobnog i živog odnosa, kontakta (licem u lice) i među nama ljudima, osobito u vremenu krize. Stoga je, prema riječima dr. Vukovića, daleko primjereniji izraz za novu situaciju 'fizički razmak' nego 'socijalna distanca', jer upravo smo u kriznim trenutcima potrebiti blizine s drugima, a ne distance; socijalne osjetljivosti i suosjećanja, a ne socijalnog distanciranja. Pritom je važan upravo živi kontakt, makar uz razmak, i to upravo licem u lice. Važan je i blizak, osoban odnos s Bogom, koji se ostvaruje vjerom i molitvom. Odnos s Bogom događa se u vjeri i po vjeri, sve dok ga jednog dana, Njega, Boga, ne budemo gledali licem u lice.

Iako gledamo u vjeri, dr. Vuković kazao je da ipak valja podsjetiti da smo Božje lice imali prilike upoznati u Isusovu licu.

– Isus je utjelovljeno lice Božje i tko vidi Njega, vidi i Oca. Oči kojima se gleda i promatra Božje i Isusovo lice jesu, pak, kako već rekosmo, oči vjere, a onda i oči nade i ljubavi. Upravo oči vjere i osobni odnos s Bogom daju snagu, nadu i sigurnost i u ovom krajnje nesigurnom vremenu pandemije koronavirusa. Riječ je o očima i o pogledu vjere koji unatoč vlastitim granicama i vlastitoj krhkosti daje snagu i smisao, razgoni strah i tjeskobu te ispunjava dušu unutarnjim, upravo božanskim mirom –zaključak je dr. Vukovića.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: