Duhovna priprava za župnu svetkovinu na Budainci u Slavonskom Brodu

Duhovna priprava za župnu svetkovinu na Budainci u Slavonskom Brodu

Za svetkovinu Bezgrješnog Srca Marijina i 25. obljetnicu djelovanja svoje župne zajednice, vjernici istoimene župe na Budainci u Slavonskom Brodu pripremali su se u četvrtak 10. lipnja sudjelujući na misnom slavlju koje je uz domaćeg župnika Andriju Djakovića i pastoralnog suradnika, vlč. Filipa Perkovića, predslavio dr. vlč. Ivica Raguž, profesor na đakovačkom KBF-u.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
11.06.2021 09:03

 

Aktualizirajući poruku misnih čitanja toga dana, vlč. Raguž je pojasnio da Isus od vjernika očekuje da budu daleko bolji, svetiji od onih koji u Njega ne vjeruju. Tako je istaknuo nekoliko strjelica – strelovitih zahtjevnih misli koje Gospodin daje vjernicima, koje su u njima, koje ih žele promijeniti i iscijeliti: da budu bolji i svetiji u svojoj pravednosti koja treba biti veća od pravednosti farizeja i pismoznanaca, da odbace svaku srdžbu, ljutnju i bijes prema bližnjemu, da se čuvaju banalnih riječi kojima vrijeđaju druge osobe, da se pomire s bližnjima i neprijateljima te da brzo urede svoje življenje.

Pjevanje je predvodio župni zbor pod ravnanjem s. Ankice Tomas.

Poslije Mise dr. Raguž održao je teološko razmatranje o srcu, 'Sursum corda'.

Promišljajući na koji način kršćanska vjera govori o srcu i što znači živjeti srcem, dr. Raguž je razmatrao i pojasnio osam strelovitih misli o srcu, koje donosi Sveto pismo, a koje pomažu otkriti i upoznati vlastito srce, Kristovo Srce i Marijino Srce.

U uvodnim je mislima naglasio da je cilj razmatranja postići da se vlastito srce promijeni, zapali i poput ugljena gori, da se pronađe te da ono postane istinski ljubeće srce i kao takvo pomogne promijeniti vlastito življenje.

'Kao prvo, Gospodin od nas, svojih učenika, zahtijeva skrušeno, skršeno srce, koje stalno vapi, sebe prekorava', rekao je. Drugom strelovitom misli upozorio je na srce ljudsko koje je pokvareno, podmuklo, teško popravljivo, osamljeno, jer su mu misli nečiste. Kao treće, naveo je ponizno srce koje je oslobođeno od mnoštva misli, srce koje u svakoj osobi susreće Gospodina i svakoj osobi služi kao Gospodinu. Kao četvrto, rekao je, da treba imati žrtvujuće srce, srce koje se treba boriti do krvi za Gospodina, koje treba postati oltar. Peto, treba imati ljubeće srce, srce koje ljubi radi Krista, koje ljubi drugoga tako da ga vodi Kristu. Kao šestu strelovitu misao pojasnio je da Bog zahtijeva srce koje pati, jer patnja pritišće srce izvana da bi ga iznutra proširila, pročistila, vodila Gospodinu. Potom je rekao da srce treba biti radosno i zahvalno, srce koje se uvijek raduje i zahvaljuje, te je ustvrdio da se to postiže poštujući Božje zapovijedi, molitvom.

Kao zadnju, osmu strelovitu misao, naveo je da Bog zahtijeva čisto srce. 'Mi vapimo Gospodinu da nam se smiluje, da naše srce promijeni, da bude zapaljeno žarom Njegove ljubavi, da nam stvori novo, čisto srce, jer jedino takvo srce može Boga vidjeti', zaključio je na kraju dr. Raguž.

Na samu svetkovinu Bezgrješnog Srca Marijina, u subotu 12. lipnja, središnje slavlje Mise s početkom u 10 sati predslavit će župnik brodske Župe Gospe Brze Pomoći, preč. Ivan Lenić.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: