[FOTO] Crkva svetog Filipa Nerija u Splitu – duboka duhovnost i velika umjetnička vrijednost u srcu Splita

[FOTO] Crkva svetog Filipa Nerija u Splitu – duboka duhovnost i velika umjetnička vrijednost u srcu Splita

Smještena u samom srcu Splita, u blizini Dioklecijanove palače, crkva svetoga Filipa Nerija svjedoči o bogatoj povijesti i duhovnom nasljeđu grada. Mjesto je molitve te značajan kulturni spomenik koji privlači pažnju brojnih posjetitelja i vjernika.  

Autor
Damir Brzica/Laudato
Fotograf
Damir Brzica
Objavljeno:
 
18.06.2024 16:53

 

Prolazeći splitskim uličicama, teško bi bilo zaobići crkvu svetog Filipa Nerija. Radi se o zaštićenom spomeniku kulture, a sagrađena je 1736. godine i prva je crkva u Hrvatskoj koja je posvećena svetom Filipu Neriju.

Naime, godine 1672. splitski kanonik Nikola Bjanković, nadahnut radom i duhovnim nasljeđem svetog Filipa Nerija, odlučio je osnovati Filipinsku kongregaciju u Splitu. Sveti Filip Neri bio je poznat po svom radu s mladima i promicanju duhovne radosti, a Bjanković je želio prenijeti te vrijednosti u svoj grad. Filipinska kongregacija, također poznata kao Oratorijanci, imala je za cilj promicanje duhovnog života, obrazovanje mladih i poticanje zajedništva među vjernicima. Bjanković je vidio osnivanje ove kongregacije kao način da ojača duhovnu i moralnu tkaninu zajednice.  

Gradnja crkve svetoga Filipa Nerija započela je ubrzo nakon osnutka Filipinske kongregacije, zahvaljujući  naporima Bjankovića u prikupljanju sredstava i organiziranju radova. Crkva je izgrađena u baroknom stilu, koji je bio popularan u to vrijeme, a odlikuje se bogatom dekoracijom, dramatičnim oblicima i dinamičnom upotrebom svjetla, što je crkvi dalo poseban umjetnički i duhovni značaj.

Gradnja crkve trajala je nekoliko desetljeća, a konačno je dovršena i posvećena svetom Filipu Neriju u prvoj polovici 18. stoljeća. Brzo je postala središte vjerskog života u Splitu, privlačeći brojne vjernike i posjetitelje.  

Djelovanje Nikole Bjankovića i osnivanje Filipinske kongregacije ostavili su trajni pečat na povijesti Splita. Njegova vizija i predanost i dalje se osjećaju kroz vjerske i kulturne aktivnosti koje se odvijaju u crkvi svetoga Filipa Nerija i unutar zajednice koju je stvorio.  

Ova crkva poznata je po svojoj umjetničkoj vrijednosti. Unutrašnjost crkve krase veličanstvene oltarne slike i skulpture koje svjedoče o talentu i posvećenosti umjetnika tog vremena. Tijekom stoljeća, crkva je prošla kroz različite faze obnove i prilagodbe, no uspjela je sačuvati svoj povijesni i duhovni značaj.  

Danas, crkva svetoga Filipa Nerija stoji kao važan dio splitske kulturne i vjerske baštine. Njezina povijest i ljepota privlače brojne posjetitelje, a Bratovština nastavlja svoju misiju u duhu svetog Filipa Nerija, promovirajući radost, zajedništvo i duhovnost.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: