Hrvatsko nadzemlje održalo susret o seksu

Hrvatsko nadzemlje održalo susret o seksu

Gost predavač bio je zagrebački studentski kapelan, don David Leskovar.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Hrvatsko nadzemlje
Objavljeno:
 
18.04.2024 10:24

 

Sinoć je u Splitu držan  još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom ''Seks na eks'', a gost predavač bio je zagrebački studentski kapelan, don David Leskovar.

Na početku svojega predavanja istaknuo je kako bi seks za katolike trebao biti sve, samo ne na eks.

''Svi smo mi sinovi i kćeri mentaliteta u kojem živimo, a živimo u hiperseksualiziranoj kulturi. Seks na eks je priča za slabiće, svi zapravo čeznu za puno dubljim iskustvom ljubavi'', kazao je don David Leskovar.

Istaknuo je kako je Božji plan za čovjeka od početka upravo brak, a prva zapovijed koju Bog ostavlja čovječanstvu je: ''Plodite se i množite''.

''Bračni čin je, prema stajalištu Crkve, zapravo obnavljanje onih riječi koje su si muž i žena izrekli pred oltarom. To je najsvetiji čin koji nam je Bog ostavio i on je sve, samo nije seks na eks. Čistoća u braku zvuči kao kontradikcija i često u našoj glavi ima negativan prizvuk i negativnu konotaciju. Crkva kaže da je to vrlina koja oslobađa naše seksualne misli od sebičnosti i usmjerava ih prema autentičnoj ljubavi. Ona nije samo izbor, nego imperativ jer smo svi pozvani na čistoću i ljubav'', rekao je predavač.

Podsjetio je na riječi svetoga Ivana Pavla II. koji je naglasio kako je bračni čin najsvetiji čin koji bračni par živi u svetom braku, ali također ima tanku granicu između najsvetijeg čina i grijeha, odnosno između ljubavi i požude.

U svojem je predavanju don David također istaknuo kako bi svaki bračni čin trebao biti slobodan, plodan, vjeran i otvoren potomstvu. Osoba ništa ne zadržava za sebe, nego se u potpunosti predaje drugoj osobi. Objasnio je kako je uporaba bilo kakve vrste kontracepcije strogo zabranjena stvar jer krši sve ono što su si supružnici izrekli pred Bogom, pred oltarom.

''Crkva ne naučava da spolni čin postoji samo radi beba ili da je jedini opravdani razlog za spolni odnos stvaranje novoga života. Prokreativni cilj najvažniji je cilj bračnoga čina, ali Crkva nikad nije rekla da je prokreacija jedini dobar razlog bračnoga čina. Nema te sile u svemiru koja je toliko snažna i kreativna kao ljudska spolnost. I upravo zbog toga, kad ju zlouporabimo, može biti jako destruktivna i imati jake posljedice. Stoga nas spolnost prisiljava da se stavimo između najviših težnji i najnižih požuda. Živjeti istinu o spolnosti radosna je stvar. Seks nije na eks. Predajte svoj spolni život Isusu Kristu ako želite savršen spolni i seksualni život. Dobar seks, točnije pravo bračno darivanje, ne ovisi o tehnikama ni o korištenju igračaka ni o perveznim maštanjima. Počnite zazivati Boga, koji jest ljubav, da bude s vama. Korištenje kontracepcije kršenje je ženidbene privole. Sastavni dio koji su si muž i žena izrekli pred oltarom je otvorenost prema životu'', istaknuo je don David među ostalim u predavanju.

Kao i obično na susretima Hrvatskog nadzemlja, publika je nakon predavanja imala priliku vidjeti dramske uratke u produkciji i organizaciji Hrvatskoga nadzemlja, a ovaj je susret glazbeno animirao bend Dodir Milosrđa iz župe Gospe od Zdravlja iz Podstrane.

Najavljen je i sljedeći susret koji će se održati 15. svibnja na temu ''Crkva i mladi'', a gost predavač bit će fra Stjepan Brčina.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: