Kapele posvećene sv. Josipu: Vinagora

Kapele posvećene sv. Josipu: Vinagora

Nalazimo se u Godini sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo 8. prosinca 2020. godine apostolskim pismom 'Patris Corde' povodom 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve.

Autor
Zagrebačka nadbiskupija/Laudato/F.P.
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija
Objavljeno:
 
21.07.2021 11:17

 

Uz Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i pet župa posvećenih sv. Josipu, u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji i 21 kapela posvećena Zaručniku Blažene Djevice Marije. Tijekom srpnja i kolovoza donosimo vam prikaze kapela.

Kapela sv. Josipa na vinagorskom groblju u današnjem obliku sagrađena je 1931. godine. Na zapadnoj strani dodana su joj dva stupa, napravljeni prozori i sagrađen toranj u kojem se nalazi zvono teško 110 kilograma, a darovao ga je Josip Špoljar, Zagrepčanin podrijetlom iz Vinagore.
Svečani blagoslov i otvorenje kapele održano je 12. rujna 1932. godine. Kako je navedeno u 'Glasniku Majke Božje Vinagorske' iz te godine, 'bio je to ponedjeljak, god Imena Marijinog, lijep i krasan dan. Rano u jutro došli su članovi Društva sv. Josipa u crkvu na sv. ispovijed. U 8 sati krenula je svečana procesija sa svim društvima, barjacima i glazbom prema groblju. Članovi društva ušli su na groblje, pred kapelu, glazba i pjevači, društva i ostali narod stajali su pred grobljem. Najprije bio je svečani blagoslov kapele, a onda svečana sv. misa. Blagoslov je obavio prečasni dekan iz Pregrade g. Pavao Kranjčić.'

U kapeli je sagrađen i oltar iznad kojeg je najprije stavljena slika sv. Josipa, koja je 1. srpnja 1933. godine zamijenjena kipom sv. Josipa. Za nabavu kipa, koji je spomenutog datuma i blagoslovljen, najzaslužniji je Josip Krivec iz Martiša Vesi.

Danas se kapela sv. Josipa koristi za ispraćaje pokojnika na vinagorskom groblju, a sveta Misa u njoj se slavi prigodno i na Dušni dan.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska