Kardinal Bozanić blagoslovio vitraj ''Povijest spasenja'' u župi sv. Leopolda Mandića, Ljubljanica – Voltino

Kardinal Bozanić blagoslovio vitraj ''Povijest spasenja'' u župi sv. Leopolda Mandića, Ljubljanica – Voltino

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić predvodio je na prvu korizmenu nedjelju, 26. veljače, misno slavlje u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića, Ljubljanica – Voltino.

Autor
TUZN/Laudato/F.P.
Fotograf
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
27.02.2023 10:05

 

Uz župnika, vlč. Željka Lovrića i pastoralnog pomoćnika, preč. Ivana Lukića, služili su svećenici dekanata i svećenici prijatelji župe, među kojima je bio i ravnatelj Hrvatske inozemne pastve, preč. Tomislav Markić. Dobrodošlicu zagrebačkom nadpastiru uime župne zajednice uputio je Ivan Bedalov, prof.

Prisjetivši se blagoslova gradilišta i temeljnog kamena prije više od dva desetljeća, kardinal je istaknuo kako je vitraj ne samo ukras već i poticaj da ''svoj pogled usmjerimo prema svjetlosti koja od Boga dolazi''.

U homiliji je pojasnio poruku Evanđelja. Govoreći o napastima, upitao je: ''Jesam li otvoren Bogu? Ono što se nastoji na razne načine, dakako, đavolskom metodom prikriveno čovjeku servirati da se zatvori u ovozemno, da samo gleda ono što je oko njega, da se samo zanima za to, da smisao života vidi samo u tome, to je zatvaranje čovjeka jer puni život dolazi samo od Boga''.

Spominjući napasti, zagrebački je nadbiskup primijetio kako u svome životu u odnosu prema Bogu tražimo čuda koja će sve promijeniti. ''Ne tražimo Boga, nego čudo da bismo u Nj povjerovali''. Podsjetivši na Isusovu rečenicu ''Ne iskušavajte Boga svoga'', dodao je kako je zamijeniti Boga s bogatstvom, s đavlom, treća napast. Iskušenje između slobode i istine. ''Svi smo mi pred izborom i stalno biramo između dobra i zla. To je znak i naše slobode, ali to je i naša odgovornost. Ako ljubimo istinu, izabrat ćemo uvijek dobro''. Kardinal je poželio da korizmeno vrijeme bude vrijeme propitkivanja, ''da tražimo pravu istinu i da u Božjoj istini izabiremo ono što je dobro, što je bolje za nas''.

Na kraju misnoga slavlja koje su liturgijski pratili Mješoviti župni zbor, Zbor mladih i Dječji zbor, upravitelj župe, vlč. Željko Lovrić uručio je Nagrade za životno djelo: zbog nesebičnog materijalnog i pastoralnog doprinosa rasta župne zajednice Marijanu Furjanu posthumno te dugogodišnjoj sakristanki Dragici Ilić. Umjetnik Marijan Jakubin kardinalu Bozaniću uručio je u svoje osobno i u ime župne zajednice sliku ''Badnja večer'' iz ciklusa ''Mistika življenja'', nastalu 2010. godine.
 
U predvečerje prve korizmene nedjelje, 25. veljače, u dvorani Pastoralnog centra župe sv. Leopolda Bogdana Mandića, Ljubljanica – Voltino, otvorena je izložba ''Misterij otkupljenja'', iz opusa red. prof. umjetnosti u trajnom zvanju Marijana Jakubina, a povodom obilježavanja 50. obljetnice njegova umjetničkog stvaralaštva.

Humanitarnu izložbu, od čijih je prodanih djela prihod namijenjen uređenju stambenog dijela za župnika i pastoralnog pomoćnika, otvorio je umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac. Biskup je u svom obraćanju prisutnima istaknuo kako se u djelima Marijana Jakubina može osjetiti ''ljepota i ljubav koju nam je Bog dao''. O temi izložbe govorila je likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek, a nazočnima je, protumačivši svoja djela, zahvalio autor Marijan Jakubin.

Program je animirao župnik Željko Lovrić, a osobit ton dao je nastup novoutemeljenog profesionalnog glazbenog ansambla župe Leopolda Mandića pod vodstvom Renate Novoselec, prof. (violina), dobitnice nagrade Ponos Hrvatske, u zajedništvu s Bernardom Debuš Redžić, prof. (violončelo), Mimijem Marjanovićem Gonskim (kontrabas) i Branimirom Župićem (klavir), a pridružila se i djevojčica Nicol na violini. Ansambl je nizom skladbi upotpunio program otvorenja izložbe i predstavio svoje djelovanje u župi.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: