Metković proslavio svetkovinu sv. Ilije i Dan grada

Metković proslavio svetkovinu sv. Ilije i Dan grada

Svetkovina sv. Ilije, ujedno Dan grada Metkovića, proslavljena je u utorak 20. srpnja slavljem triju Misa u Župi sv. Ilije.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Antonija Menalo
Objavljeno:
 
21.07.2021 10:27

 

Središnju Euharistiju predslavio je gvardijan franjevačkog samostana u Zaostrogu, fra Josip Bebić, prenosi IKA. 

'Radujem se s vama što možemo razmišljati o Božjoj Riječi i što možemo osluškivati bilo Trojedinoga Boga slaveći vašeg zaštitnika, sv. Iliju proroka', rekao je u homiliji fra Josip, prisjećajući se govora Vladimira Nazora na Trgu bana Josipa Jelačića nakon Drugoga svjetskog rata, u kojem je rekao: 'Nitko ne može pokucati na srce hrvatskog naroda ako nije došao na Jelačićev trg!'

'Još više, usuđujem se reći da nitko, baš nitko, ne može pokucati na Srce Trojedinoga Boga ako nije došao na jedno ovakvo slavlje. Ovo je Dan što ga učini Gospodin, kličimo, zazivajmo Gospodina, Boga Ilijina: 'O, Gospodine, spasenje nam daj, o Gospodine, sreću nam daj, Ti si Bog naš, Tebi zahvaljujemo na svim milostima, na ovom zajedništvu koje je djelo tvog Duha Svetog. Vjerujemo, svemogući Bože, da si nas Ti pozvao na ovo zajedništvo s Tvojim Sinom, Isusom Kristom'', potaknuo je.

'U ovom euharistijskom slavlju svi smo pred Bogom jednaki, braća i sestre jednoga, istinitog i pravog Oca nebeskog. Gospodine, Trojedini Bože, za Tebe je sveti Ilija davao svjedočanstvo, a Ti si bio s njime, uslišavao njegove molitve. Usliši danas i naše molitve koje Ti iz sveg srca upravljamo. Molimo Te, blagoslovi naše obitelji, naša neretvanska polja, njive i vinograde, i podari ih kišom da budu plodne za ovaj narod. Gospode, molimo Te za naš hrvatski narod, da Ti u ovom teškom vremenu ostane vjeran, vjeran Bogu svojih djedova i baka, svojih roditelja. Molimo za narod kojega pritišću velike neimaštine, potresi, koronavirus, nevrijeme, oluje, ali molimo za braću i sestre u Europi, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, bilo gdje, koji su ugroženi od velikih poplava i oluja', rekao je fra Josip pozvavši vjernike da velikodušno otvore svoja srca za potrebe onih kojima treba pomoć.

Sveti prorok Ilija pomogao je svome narodu da se obrati Bogu, pomogao je gladnima i žednima, uskrisivao umrle, tako je i nama danas uzor i primjer. Postoje kršćani katolici koji se razvlašćuju jedan za drugoga, koji sve vlastito, najprivatnije i na oko najintimnije, otvoreno i velikodušno stavljaju na raspolaganje braći i sestrama diljem svijeta.

'Tako su činili brojni članovi hrvatskog naroda, prisjetivši se tada kraljice Jelene, velikana Zrinskih i  Frankopana, Nikole Šubića Zrinskog, svetaca te blaženika Alojzija Stepinca – za kojega zločinci kažu da je zločinac, a sveti ljudi koji mu se mole, kažu da je blaženik svetac. U Neretvi imamo našeg oca Antu Gabrića, učiteljicu Anku Bebić, koju je vodio otac Antić; koliko svetih duša u našem narodu koje je Božja ljubav oblikovala, počevši od časnih sestara, svećenika pa do ministranata.'

'Ne zaboravimo da svi mi od Isusove punine primismo sve što imamo. Ovo slavlje prigoda je da zahvaljujemo izvoru koji dolazi odozgor, od Oca Svjetla, od kojega, kako kaže sv. Jakov, dolazi svako dobro, svaki dobar dar i svaki savršeni poklon. Bog zna za koju milost u svom životu moram zahvaliti nekom drugom. Ja zahvaljujem svojim roditeljima, nisu me očekivali, ja sam deveto dijete, otac je bio u Lepoglavi, sudili su ga nevina, kao i stotine tisuća drugih još pobili…'

'Rekao mi je više puta da je svaku večer dolazila policija među njih zatvorenike, odvodila i skraćivala za život. Zahvaljujući tom sudu, koji je osudio mnogo ljudi, mom ocu trebao je svjedočiti jedan mladić, pa su mu rekli što treba lagati na sudu, a on, znajući da moj otac nije to što su mu rekli da govori, dobro se napio pa sve najbolje govorio o njemu. Danas sam s vama zahvaljujući tom mladiću, zahvaljujem Bogu, fratrima koji su me odgajali – toliko je milosti dijelio Bog preko njih našem narodu. Ima stvari u svijetu koje čovjek ne može platiti ni srebrom, ni zlatom ni ikakvim novcem!'

Stavljam vam na srce da budete vjerni Bogu, da se držite pravila Svetoga pisma – prepusti Gospodinu putove svoje, u Njega je moje pouzdanje – kao što ga je sveti Ilija imao – i On će sve voditi, poručio je vjernicima zaostroški gvardijan Bebić.

S njime su suslavili župnik, fra Ante Bilokapić, preč. Stipe Jerković te još nekoliko svećenika.

Župnik Bilokapić zahvalio je svima koji su pridonijeli slavlju, a najveću zahvalnost Trojedinomu Bogu, nebeskoj Majci, zaštitniku župne zajednice i grada – sv. Iliji, koji kao takav 300 godina bdije nad neretvanskom dolinom. Zahvalio je predslavitelju, župljaninu, dugogodišnjem dušobrižniku u katoličkom misijama u Njemačkoj i dušobrižniku za inozemnu pastvu te inicijatorima duhovne obnove – Jerihonskog bdjenja, koja je prethodila slavlju, naglasivši da je devetnica bila jedinstvena i neponovljiva…

Zahvalio je također svjedočiteljima duhovnog iskustva – don Damiru Stojiću, fra Dariju Galiću, Petru Buljanu, Alanu Hržici, Matiji Ricovu, Ivanu Prskalu, Niki Rončeviću i Mateju Lovriću, uz napomenu da se duhovna zajednica i šire obogatila jednim posebnim duhovnim iskustvom te vjeruje da molitve koje su izmoljene tijekom devetnice, danju i noću, ne će ostati bez ploda.

Zahvalio je svećenicima koji su sudjelovali na slavlju, kao i drugima koji nisu mogli biti nazočni, mješovitom zboru s voditeljicom, s. Milom Deak, zboru mladih, zboru mladih iz Vida, mladima iz Molitvene zajednice 'Božja Pobjeda', koji su animirali molitvene večeri, ministrantima i čitačima i svima koji su samozatajno djelovali tijekom dana priprave i proslave.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska