Miho Klaić – borac za sjedinjenje Dalmacije s Hrvatskom

Miho Klaić – borac za sjedinjenje Dalmacije s Hrvatskom

Političar, i jedan od vođa narodnog preporoda u Dalmaciji, Miho Klaić rodio se 19. kolovoza 1829. u Dubrovniku.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
povijest.hr
Objavljeno:
 
19.08.2021 09:04

 

Političar, i jedan od vođa narodnog preporoda u Dalmaciji, Miho Klaić rodio se 19. kolovoza 1829. u Dubrovniku. Školovao se u Splitu i Livornu, a arhitekturu je doktorirao u Padovi. Kao član Narodne stranke, bio je zastupnik u Dalmatinskom saboru i član Zemaljskog odbora, piše Povijest.hr.

Od 1854. službovao je u zadarskoj gimnaziji, sve dok ga zbog njegova političkog djelovanja nisu otpustili. Kasnije je vraćen u službu i imenovan školskim nadzornikom. Godine 1869. bio je premješten te je nakon toga zahvalio na službi i otišao u mirovinu.

Unatoč progonima habsburških vlasti, Klaić se cijeli život borio za uvođenje hrvatskog jezika u školstvo i upravu te tražio sjedinjenje Dalmacije s Hrvatskom i Slavonijom. Zalagao se za suradnju Hrvata i Srba u zajedničkoj borbi protiv talijanskih autonomaša. Klaić je sudjelovao i u političkom životu sjeverne Hrvatske (zastupnik u Hrvatskom saboru 1865. – 1866. i član Kraljevinskog odbora za pregovore s Odborom Ugarskog sabora uoči Nagodbe 1868. g.), a tijesno je bio povezan s J. J. Strossmayerom i F. Račkim.

Jedan je od osnivača i predsjednik Matice dalmatinske, a sudjelovao je i u pokretanju glasila „Il Nazionale“. Bavio se dobrotvornim radom, pridonoseći izgradnji novih bolnica u Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Pridonio je i ekonomskom napretku Dalmacije (obnova pomorstva, izgradnja prometnica, razvoj obrta i novčarstva, razvoj vinogradarstva, melioracija zemljišta).

Miho Klaić preminuo je 1896. g. u Zadru.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: