Mons. Košić: ''Moramo se moliti da se istina sazna, da bismo došli što bliže pomirenju i jedinstvu''

Mons. Košić: ''Moramo se moliti da se istina sazna, da bismo došli što bliže pomirenju i jedinstvu''

Dana 22. lipnja obilježava se tradicionalna komemoracija pored jame Jazovka kod Sošica u Žumberku. Tom prigodom svetu Misu predslavio je biskup sisački, mons. Vlado Košić, u koncelebraciji s umirovljenim vojnim ordinarijem, mons. Jurajem Jezerincom i više svećenika.

Autor
IKA/Laudato/M.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
22.06.2024 17:00

 

Višečlano izaslanstvo Počasnog bleiburškog voda položilo je vijenac i zapalilo svijeće pored spomen-obilježja uz jamu Jazovku. Na Misi zadušnici kod jame Jazovke biskup Košić u svojoj je homiliji kazao:

''Da stvar bude zanimljivija, reći ću – premda to već svi znate – kako se danas u mojem Sisku slave upravo ti partizani koji su ovdje počinili masovne zločine čije žrtve mi oplakujemo i za njih prikazujemo ovu Misu zadušnicu. Pitam se, nije li to šizofreno društvo koje se u isto vrijeme klanja zločincima, a s druge strane oplakuje njihove žrtve?''

Između ostalog, istaknuo je i sljedeće:

''Draga braćo i sestre, ove tragične događaje skriva ova Žumberačka gora kao što istinu o njima skriva i još uvijek ne vrednuje na pravi način naša država. Jer ako ratni zločin nikada ne zastarijeva, zašto se nije – pa i u odsutnosti, pa i posthumno – poveo nikakav postupak protiv počinitelja, a već je od početka ove države prošlo 30 godina, uskoro će i 35!? Moramo se moliti, braćo i sestre, da se: najprije, istina sazna; nadalje, da se osude svi zločini, na  bilo kojoj strani bili počinjeni; te da se iz toga izvuku zaključci koji ne će dijeliti, nego će ujediniti narod, u patnji, ali i pokajanju i pokori, da bismo došli što bliže pomirenju i jedinstvu. Riječ Božja nas o tome poučava'', poručio je sisački biskup.

Na kraju homilije obratio se okupljenima utješnim riječima:

U Evanđelju Isus dolazi na grob svoga prijatelja Lazara koji je umro, kao što mi došli na grobno mjesto stradalih katolika ovdje u Jazovki. Ožalošćenoj Marti Isus kaže: 'Uskrsnut će brat tvoj!', na što ona ispovijeda svoju vjeru da će uskrsnuti u posljednji dan. Isus međutim kaže: ‘Ja sam uskrsnuće i život; tko u mene vjeruje neće umrijeti nikada.’ I pita Martu i sve nas: ‘Vjeruješ li ovo?’ – Da, Gospodine, mi vjerujemo da si Ti Krist, Sin Božji, Onaj koji je došao na svijet da nas već ovdje na zemlji spasi i našu patnju uzdigne te od pobijeđenih postanemo pobjednici, pobjednici uskrsnuća!'' zaključio je biskup Košić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: