Novi broj 'Kane': 'Župna kateheza odraslih treba biti na prvom mjestu'

Novi broj 'Kane': 'Župna kateheza odraslih treba biti na prvom mjestu'

Listopadski broj 'Kane' u punom zamahu obuhvaća niz aktualnih pitanja koja prožimaju svakidašnjicu ovoga trenutka.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Kršćanska sadašnjost
Objavljeno:
 
15.10.2020 10:25

 

Listopadski broj 'Kane' u punom zamahu obuhvaća niz aktualnih pitanja koja prožimaju svakidašnjicu ovoga trenutka. Tako satkana, 'Kana' čitatelju na izbor nudi tekstove koji se nažalost bave temama sve prisutnijeg koronavirusa; temom nove enciklike pape Franje: 'Fratelli tutti'; temom vjeronauka u školama i župnim katehezama za odrasle; temom brige za zajednički dom i sve stvoreno te mnogim drugima.

U 'Pitanju sadašnjeg trenutka' Josip Grbac upozorava na jedan novi način življenja vjere. U tekstu pod naslovom: 'Samo bolest ili promjena života?' ističe da živjeti vjeru u samoći nije lako, te da pred  Crkvom i njezinim djelatnicima stoji epohalni zadatak: ponuditi ljudima neke nove načine vjerovanja i života u skladu s vjerom.

Još jednom zanimljivom temom u novom broju 'Kane' bavi se i Stjepan Baloban u svojoj kolumni pod naslovom: 'Ući u dijalog sa svima o zajedničkom domu'. Pritom naglašava da je ekološka tematika prema socijalnoj enciklici pape Franje: 'Laudato si’'. Enciklika o brizi za zajednički dom jedna je od važnijih tema s kojom nam je ozbiljno pozabaviti se i u Crkvi u Hrvatskoj danas i sutra.

Temom ekologije u ovom se broju 'Kane' bavi i autor Đurica Pardon, koji se u rubrici 'Putovi cjelovite ekologije' javlja tekstom: 'Zahvalnost i briga za stvorenja' u duhu sv. Franje, a na tu se temu nadovezuje Krešimir Cerovac u rubrici 'Znanost i vjera', člankom: 'Aqua fons vitae' ('Voda je izvor života').

Od prošlog, rujanskog broja u 'Kani' se veća pozornost posvećuje temama vezanim za učitelje, vjeroučitelje, nastavu vjeronauka. U ovom broju toj se temi prostor otvorio u velikom razgovoru s poznatim zagrebačkim teologom, ujedno vjeroučiteljem, Nikolom Kuzmičićem, koji je i inače dugogodišnji autor u 'Kani'. Kuzmičić svoju kreativnost i duhovnost aktivno ulaže i u satove vjeronauka, te s kolegama promišlja i djeluje vezano uz poboljšanje toga nastavnog predmeta i njegova položaja. Za Kanu je govorio o temama školskoga vjeronauka, osobinama koje treba imati vjeroučitelj 21. stoljeća, župnim katehezama odraslih i dr.

Uz spomenuti, u ovom se broju 'Kane' mogu pronaći još dva zanimljiva razgovora: onaj s misionarkom s Haitija, s. Anom Uložnik, te s profesoricom i autoricom Nadom Babić.

Uz rubrike kao što su 'Ženska strana medalje' (tekst 'Žena i njezina autentičnost'), 'Vrijeme i riječ' (promišljanje fra Darka Teperta o enciklici 'Fratelli tutti'), 'Obiteljski savjetnik', 'Meditacije' i druge, svaki će čitatelj, otvoren vjeri i društvu sadašnjega trenutka, pronaći ponešto za sebe.

'Kana' se može kupiti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, župama ili online, po cijeni od 13 kuna.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: