Počinje Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2021.

Počinje Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2021.

Biblijsko geslo ovogodišnje Svjetske molitvene osmine glasi: 'Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda'. (usp. Iv 15,5-9).

Autor
Zagrebačka nadbiskupija/Laudato/M.D.
Fotograf
karmel.hr
Objavljeno:
 
18.01.2021 10:00

 

Svjetska molitvena osmina 2021. održava se od 18. do 25. siječnja pod biblijskim geslom: 'Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda'. (usp. Iv 15,5-9). Središnje ekumensko molitveno slavlje za Zagreb i Zagrebačku nadbiskupiju održat će se u crkvi svetog Marka Križevčanina, izvijestila je Zagrebačka nadbiskupija.

Na njemu će preko svojih predstavnika sudjelovati šest kršćanskih Crkava koje djeluju na području grada Zagreba: Katolička, Srpska pravoslavna, Makedonska pravoslavna, Evangelička (Luteranska), Reformirana kršćanska kalvinska i Baptistička.

Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog i Kršćanska sadašnjost objavili su priručnik za Svjetsku molitvenu osminu 2021. godine. Priručnik je rezultat suradnje Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Povjerenstva 'Vjera i ustrojstvo' Ekumenskog vijeća Crkava, piše portal Karmel.hr.

Za razliku od prošle godine i prethodnih godina, zbog aktualnih epidemioloških mjera, kršćanske Crkve u Zagrebu, u uzajamnoj koordinaciji, odlučile su da ove godine povodom Molitvene osmine ne će pozivati svoje vjernike na masovnija okupljanja i da će se ove godine umjesto tradicionalnih četiriju postaja održati samo jedno središnje ekumensko slavlje, uz dosljedno poštovanje propisanih mjera i ograničen broj sudionika.  

Budući da je ove godine zbog epidemije sužena mogućnost interkonfesionalne molitve (zajedničke molitve pripadnika različitih Crkava), kao i mogućnost monokonfesionalne molitve (zajedničke molitve pripadnika iste Crkve), kršćanske Crkve zagrebačkog područja pozivaju sve kršćane da se upravo ove godine molitvi za jedinstvo kršćana osobito intenzivno pridruže na pojedinačnoj razini, u svojim domovima i sa svojim obiteljima, koristeći ponuđene molitvene materijale.

Materijale ovogodišnje Molitvene osmine, koje je pripremila ženska monaška zajednica iz Grandchampa u Švicarskoj, na hrvatskom jeziku, u elektroničkom obliku (u Wordu i PDF-u), svi zainteresirani mogu preuzeti na internetu, a tiskano izdanje molitvenog priručnika koje je priredilo Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, može se nabaviti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti.

Kao što je poznato, cilj i svrha Molitvene osmine za jedinstvo kršćana jest da svi kršćani, koji pripadaju različitim Crkvama, u vremenskom intervalu od osam dana, mole za jedinstvo kršćana, nadahnjujući se istim biblijskim sadržajem i istim tematskim razmatranjima, u skladu s Isusovom molitvom i željom za jedinstvom Njegovih učenika, željom koju je On izrazio na mnogim mjestima u Evanđeljima, a osobito naglašeno, pa i dramatično, na svojoj posljednjoj večeri.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana održava se svake godine od 18. do 25. siječnja, ali kršćani svih Crkava pozvani su da tijekom cijele godine mole za očuvanje postojećeg i postizanje potpunijeg stupnja jedinstva, navodi Karmel.hr.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno