Papa imenovao Bozanićeva nasljednika

Papa imenovao Bozanićeva nasljednika

Mons. Dražen Kutleša imenovan je nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

Autor
Laudato/HBK/D.T.
Fotograf
PIXSELL
Objavljeno:
 
14.02.2023 12:00

 

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj obavijestila je da je Sveti Otac Franjo nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije imenovao mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg Splitsko-makarskog nadbiskupa koji je ujedno i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Ovom Papinom odlukom kardinala Bozanića na čelu Zagrebačke nadbiskupije naslijedit će mons. Dražen Kutleša. 

Mons. Dražen Kutleša rođen je 25. rujna 1968. godine u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Godine 1994. postigao je bakalaureat na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbanianumu postigao je doktorat iz kanonskog prava. Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali.

Od 1998. do 2006. mons. Kutleša obavljao je sljedeće službe: župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar u biskupskoj kuriji, član zbora konzultora i prezbiterskog vijeća, član Komisije ''Iustitia et pax'' Biskupske konferencije BiH. Od 2006. bio je djelatnik Kongregacije za biskupe. Od 2011. suradnik je Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenata. 

Za porečko-pulskog biskupa koadjutora imenovao ga je papa Benedikt XVI. 17. listopada 2011. godine. Papa Franjo imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije 11. srpnja 2020., a u službu je uveden 3. rujna 2020. u splitskoj prvostolnici. Službu splitsko-makarskog nadbiskupa preuzeo je 13. svibnja 2022. Za predsjednika HBK-a izabran je na 65. plenarnom zasjedanju Sabora HBK-a 18. listopada 2022.

Također, iz Nuncijature je priopćeno kako je mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup u miru, imenovan apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: