Posjet bosanskih, hercegovačkih novaka i splitskog novaka Franjevačkom samostanu sv. Ilije

Posjet bosanskih, hercegovačkih novaka i splitskog novaka Franjevačkom samostanu sv. Ilije

Novaci franjevačkih provincija Bosne Srebrene, Hercegovine i Presvetog Otkupitelja, koji svoju godinu novicijata zajedno provode na Humcu u Hercegovini, zaputili su se u četvrtak 22. rujna u Brezje, u Sloveniju, na ovogodišnji susret novaka Južnoslavenske konferencije.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
fra Frano Šego
Objavljeno:
 
24.09.2022 12:53

 

Na putu prema Sloveniji novaci su u pratnji svojih meštara i odgojitelja, fra Ivana Landeke i fra Marka Ešegovića, posjetili Franjevački samostan sv. llije proroka u Zagrebu i Župu Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici, gdje su ih primili gvardijan samostana, fra Stipo Karajica, i župnik župe, fra Marinko Baotić.

Gvardijan i župnik su mladim novacima najprije predstavili vanjski i unutarnji izgled crkve i samostana, upoznali ih s nastankom i gradnjom Pastoralno-kulturnog centra za vjernike u ovom dijelu grada Zagreba, istaknuvši pritom kako je župna zajednica koja broji oko četiri tisuće vjernika u 1260 obitelji duhovno veoma angažirana i predana kršćanskim vrijednostima. Veliki broj župljana vjernika prognani su i izbjegli Hrvati iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, kao i ekonomski doseljenici iz drugih krajeva Hrvatske, koji su se dobro snašli, ali i ne zaboravljaju rodni kraj i zavičaj odakle su došli i potekli.

Nakon zajedničkog razgledavanja svi zajedno su pošli na okrjepu u samostan, a zatim su novaci nastavili svoj put prema Sloveniji, gdje će zajedno s novacima ostalih provincija obilaziti značajna franjevačka mjesta i svetišta.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska