Potpisan Ugovor o Caritasu Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj

Potpisan Ugovor o Caritasu Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj

Osigurana je kontinuirana godišnja isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od 15 milijuna kuna.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
18.03.2022 14:30

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, danas su u Banskim dvorima u Zagrebu potpisali Ugovor o Caritasu Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj.

Potpisivanju su nazočili i predsjednik Hrvatskog Caritasa, varaždinski biskup Bože Radoš, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, vlč. Krunoslav Novak te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Uoči svečanosti potpisivanja, predsjednik Vlade sastao se s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskog Caritasa.
Odluka o sklapanju Ugovora prihvaćena je na zasjedanju Vlade u srijedu 9. ožujka. Ugovorom se, kako je tada rekao ministar Aladrović, uređuje pitanje međusobne suradnje između Vlade RH i HBK-a na području ustanova za karitativno djelovanje i društvenu skrb. Stoga se osiguravaju određene trajne garancije djelovanja vezane uz uključenost Hrvatskog Caritasa radi obavljanja humanitarne, karitativne, zdravstvene, ljekarničke, edukativne i drugih socijalnih djelatnosti na području nadbiskupija, biskupija ili ordinarijata.

Ministar je pojasnio da će se navedena djelatnost provoditi u skladu s pozitivnim propisima RH. Prema Članku 29 Ugovora, osigurana je i kontinuirana godišnja isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od 15 milijuna kuna u svrhu obavljanja karitativne i socijalne djelatnosti čiji su korisnici posebno ranjive i ugrožene skupine osoba. Pomoć će se isplaćivati iz državnoga proračuna s pozicije Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, izvijestila je IKA.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: